L’estació meteorològica de Sagunt-Corinto ha complit 11 anys de vida. Si mirem les mitjanes anuals de temperatura i humitat, ens semblarà que 2019 ha estat un any de total normalitat: pluja i temperatura molt poc per damunt de la mitjana. Però, eixa aparença amaga notables irregularitats.

PLUJA

Pluja mensual a Sagunt-Corinto en 2019.

El nostre clima és d’una enorme irregularitat, però enguany la irregularitat ha estat extrema. La gran majoria de mesos han tingut pluja inferior a la mitjana, però setembre i desembre han salvat els mobles: entre els dos han sumat el 67% del total anual. Entre dos dies de setembre i dos de desembre acumulen el 54% d’eixe total.

Comparació de la pluja acumulada setmana a setmana l’any 2019 i mitjana de la sèrie 2009-2018 (AEMET).

La gràfica d’acumulació setmanal de 2019 enfront de la mitjana mostra el mateix: dos escalons (espectacular el de setembre i notable el de desembre) porten la pluja a la mitjana, en un any que semblava condemnat a la sequera. De tota manera, cal dir que la sèrie “normal” està feta de la suavització d’anormalitats: cada any els escalons cauen en dates diferents i la seua mitjana dóna un aspecte falsament normal.

Aparentment, en el nostre entorn peninsular i mediterrani, en els últims anys la pluja es manté en els seus valors mitjans. Però, plou de forma molt més concentrada en pocs dies. 2019 a Sagunt-Corinto sembla avalar eixa visió. De tota manera, caldrà fer estudis estadístics per a confirmar eixa tendència i no basar-la simplement en apreciacions.

I la mitjana dels 11 anys de la sèrie de Sagunt-Corinto està molt lluny dels prop de 450 mm que se li suposaven. Estem en un període relativament sec, però probablement aquella apreciació era un poc exagerada. La seua proximitat a la mar i la relativa llunyania a les muntanyes la fan més seca que altres punts del Camp de Morvedre.

EL DIA DE L’ANY: L’11 de setembre, dia en què van caure 82 mm de pluja en 12 hores, quan començava a actuar la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) que després va descarregar tota la seua força en les comarques del sud. Al gràfic s’aprecia la pluja cada 10 minuts.

TEMPERATURA: Davallada rebaixada

2019 ha estat l’any menys càlid des de 2013, com es veu a la taula inicial. S’ha baixat dels 18ºC de mitjana per primera vegada en sis anys. Però, hauria baixat molt més si no fora per l’esprint càlid dels tres últims mesos. Fins a setembre, la davallada respecte a 2018 era de 0,6ºC, que finalment va quedar reduïda a 0,2ºC. Les temperatures del darrer trimestre han estat molt càlides, rematant amb un desembre de rècord, disparat per ponents d’origen tropical que a la resta de la península van donar grans pluges.

Com es veu, fins a setembre tots els mesos van ser més frescos que en 2018, excepte febrer. A partir d’allà va entrar un frenesí d’ascens culminat amb el rècord de desembre. De tota manera, al nostre litoral (a diferència de l’interior peninsular) les temperatures han marcat una certa suavització, que l’inici de 2020 continua. De fet, el 13 de gener de 2020 acaba de registrar 1,3ºC de mínima, la temperatura més baixa en més de cinc anys.

EL DIA DE L’ANY: Els 37,8ºC del 9 d’agost. Màxima anual i únic dia que es va arribar al nivell d’alerta groga de calor. Al gràfic es veu el complicat joc provocat per la proximitat de la mar i de la Serra Calderona: el vent de ponent tendeix a regirar-se del sud i de la mar, fent que la temperatura no siga tan extrema; en el moment que entra de ponent pur (14 hores), s’arriba a la màxima de 37,8ºC.

VENT: L’any més ventós

Amb una velocitat mitjana anual d’11,6 km/h, ha estat l’any més ventós de la sèrie. I han estat els més ventosos de la seua sèrie cinc mesos: abril, maig, juny, setembre i novembre. S’ha superat el llindar dels 70 km/h (alerta groga) en 29 dies, rècord també de la sèrie. Com sempre, quasi tots per vendavals de ponent. Però, hi ha hagut 6 dies per temporal de llevant, fet molt nou.

Els ponents han dominat el panorama, sobretot els últims mesos de la sèrie, en què han sigut forts, persistents i càlids. I això es reflecteix en la rosa de freqüències de direcció i velocitat dels vents, elaborada pel company Carlos Muedra (les velocitats són en km/h, no en m/s com diu al peu):

S’aprecia el gran predomini dels ponents (amb un màxim en l’Oest-Nord-est, també en les majors velocitats) i secundàriament dels llevants, gregals del Nord-est i brises del Sud-est.

Velocitat mitjana (blau clar), ratxes màximes (blau fosc) i temperatura (roig) a Sagunt-Corinto el 21-12-2019.

Velocitat mitjana (blau clar), ratxes màximes (blau fosc) i temperatura (roig) a Sagunt-Corinto el 21-12-2019.

EL DIA DE L’ANY: El 21 de desembre. Un gran temporal de ponent d’origen tropical va donar grans pluges al vessant atlàntic peninsular, i a la nostra zona vents molts forts i molt càlids per a l’època. Aquell dia la velocitat mitjana va ser de 35 km/h, amb ratxes de nivell taronja d’alerta de fins a 100 km/h.

La temperatura va arribar aquell dia als 25,4ºC, batent el rècord per a desembre. El mateix va passar a Castelló i València, amb 25,3ºC en els dos casos.

EN RESUM

En pluges, un any falsament normal. Molt sec la major part dels mesos i salvat per les pluges abundants de setembre i desembre.

En temperatures, el menys calorós des del 2013. I encara hauria estat més suau, si no haguera estat per un últim trimestre molt càlid.

En vent, el més ventós de la sèrie. Amb el predomini habitual dels ponents entre els vents forts, però amb la nova presència de sis dies d’alerta groga de llevant.

SALUT!

Rafael Armengot.

Share