Les fortes pluges de finals del mes de març, han preparat la nostra terra per a l´entrada de la primavera, convertint la marjal d´Almenara en un espectacle de brolladors, passera d´aus i el flors de colors intensos.

 

Delta del riu Palància. 24 març 2015 Foto. Pere de Prada.

Delta del riu Palància. 24 març 2015
Foto. Pere de Prada.

 

La primavera és una estació de l´any esperada per tothom. S´allarguen els dies, pugen les temperatures, les aus comencen a preparar els seus niu i els arbres a brotar. A més, aquesta primavera serà especialment esplendorosa. Les fortes pluges de finals de març, han trencat momentàniament el llarg episodi de sequera que estàvem patint al nostre litoral mediterrani. Pel riu Palància baixava aigua com no havíem vist des de l´any 2000, i a la marjal d´Almenara tots els motors en marxa intentaven traure l´aigua a la mar sense èxit pel temporal de llevant.

 

Foto. Pere de Prada

Foto. Pere de Prada

 

Diuen que després de la tempesta ve la calma. I així ha segut, els flamencs vénen cada matí, des de la Marjal dels Moros, a passar el dia al quadro de Quartell. Si alcem el cap en l´aire podrem observar centenars de rovellats que es passegen d´una punta a l´altra per la marjal. Els observadors més acurats poden començar a buscar tot tipus de limícoles en espais amb poca aigua. Els crits de les camallongues inunden la marjal, i el final de temps de cacera fa que arriben noves espècies d´anàtides com el roncadell. Si voleu observar aquestes espècies sols cal fer un passeig per la Finca de Penya, amb compte i sobretot silenci, ja que si sou sigil•losos, pot ser teniu sort i veieu els pas d´una fotja amb les seues cries per vora una sèquia. Si les vostres eixides són nocturnes, també aneu alerta, perquè entre altres rapinyaires nocturns, els darrers dies hem pogut observar un mussol banyut i les seues cries.

 

Mussol banyut (Asio Otus) Foto. Ángel Bereje.

Mussol banyut (Asio Otus) Foto. Ángel Bereje.

Rovellat (Plegadis Falcinellus) Foto. Ángel Bereje

Rovellat (Plegadis Falcinellus)
Foto. Ángel Bereje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roncadell (Anas querquedula) Foto: Ángel Bereje

Roncadell (Anas querquedula) Foto: Ángel Bereje

 

A més el color daurat del senill comença a inundar-se del verd primaveral, i entre mates de verd i marró comencem a trobar punts de color, com és el cas del lliri groc al a vora de llacunes i canals. Un poc més entrada la primavera podeu jugar a buscar el lliri blau, més delicat i i en zones més amagades. I també als muntanyars trobem la primavera, l´ahelí marí, l´apegamosques i altres flors decoren la platja. A la platja d´Almenara tenim la sort de mantindre un endemisme, el molinet o silene cambessedesii: una xicoteta flor de color fúcsia que sols podrem trobar a les nostres platges.

 

Lliri Groc. Foto: Pere de Prada.

Lliri Groc. Foto: Pere de Prada.

LLiri Blau. Foto: Pere de Prada

LLiri Blau. Foto: Pere de Prada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Silene Cambessedesii. Foto: Sara Aunés

Silene Cambessedesii. Foto: Sara Aunés

 

Si aquestes vacances voleu gaudir de la natura, a la marjal d´Almenara teniu una bona oportunitat, sempre des del respecte i el compromís amb la mare de tot açò, la natura. I si vos quedeu amb ganes de més, després de les vacances tornarem amb més activitats a la Finca de Penya, i amb les nostres reunions a la seu del Port de Sagunt. Esteu totes i tots convidats. Pam a pam , en defensa de la nostra terra!

 

Sara Aunés i Marqués

Accó Ecologista-Agró

 

 

Share