CRÒNICA METEREOLÒGICA DE L’ ESTACIÓ DE CORINT

Al Camp de Morvedre, com al conjunt del territori valencià, la primavera d’enguany ha estat ua estació càlida i més bé seca. Com es veu a la sèrie de nou anys de l’estació de Sagunt-Corinto, ha estat la segona més càlida i la tercera menys plujosa. I, com es pot apreciar, des de 2014 portem uns anys marcats en general per temperatures més altes i menors pluges a la primavera.

La primavera, al nostre entorn, ha estat normalment una estació de pluges relativament generoses. En tots els anys ha estat com a mínim la segona estació més plujosa. Enguany podria ser una excepció i quedar com a estació seca al conjunt de l’any.

Dels 54,8 mm ploguts als tres mesos de la primavera climática (Març, Abril i Maig), 33 mm van caure en 17 hores entre el 12 i 13 de març, deixant uns escasos 25 mm per a tota la resta del trimestre.

La gràfica de pluges a Sagunt-Corinto dels darrers 12 mesos mostra que estem vivint de rendes de l’extraordinari hivern passat. Això ha possibilitat que, a finals de Juny, la pluja en 12 mesos siga encara de 563 mm, molt superior a la mitjana –poc per damunt dels 400-. Les fonts encara brollen amb força i els aqüífers conserven bones reserves. Però, com sempre al nostre incert clima mediterrani, vivim en el “Ai1”, l’incertesa de no saber com vindran els propers mesos.

Quant a temperatures, és indubtable que des de 2013 se sent un notable increment. El Juny recent acabat (que ja pertany a l’estiu climatològic) ha marcat una mitjana de 24,2ºC, més propia de certs mesos de Juliol. Juliol, per contra, comença fresc. Vorem quines sorpresas ens reserva.

Rafael Armengot.

Share