Què tenen en comú les cimeres del clima (COP) i el Nadal? Doncs, els bons propòsits que s’adquirixen en elles i que després pràcticament ningú complix. Però, com sabem que els lectors i les lectores d’este blog teniu un compromís mediambiental major que el de la comunitat política internacional, vos proposem en este article una sèrie de consells per a descarbonitzar el vostre Nadal.

En primer lloc tractarem el tema dels desplaçaments. És possible que com en el famós anunci dels torrons, tornes a casa per Nadal. En tal cas, et recomanem que per a reduir la teua petjada ecològica ho faces en transport públic. Millor en tren que en autobús. Sabem que no sempre és fàcil. Si no trobes cap combinació possible i al final has d’utilitzar el vehicle privat, la millor opció és compartir cotxe. I, si és elèctric o híbrid, encara millor. L’avió és la pitjor decisió. Però, entenem que, si vius en altre país, no tingues més remei que volar.

Una vegada ja estigues a casa, t’aconsellem que t’oblides del cotxe per als teus desplaçaments. Agafa la bici, el patinet, camina o utilitza el transport públic. Especialment si vas a una gran ciutat. T’estalviaràs maldecaps per a aparcar i els tradicionals embussos nadalencs, a més a més d’emissions de CO2. I, si finalment acabes agafant el cotxe per a algun esdeveniment familiar o amb les amistats, recorda que sempre és millor compartir vehicle. Fins i tot un taxi.

José Luis Martínez-Almeida, alcalde de Madrid, i Abel Caballero, alcalde de Vigo.

Ara parlarem de la decoració nadalenca. Comencem per les llums. Evidentment que les pots posar a casa. Però, que siguen de baix consum. I millor encara si funcionen amb energia solar. Per descomptat, reutilitza les que tingues d’altres anys, si complixen amb estes recomanacions. I, molt important, no cal que convertisques ta casa en Madrid o Vigo, dues ciutats que competixen absurdament per la il·luminació nadalenca. Per cert, sempre ets a temps de contractar la llum amb una cooperativa que la genere amb energies renovables.

Continuem ara amb l’Arbre de Nadal i el Betlem, dos clàssics de la decoració nadalenca. Pel que respecta a l’Arbre, evidentment no cal que compres ni que talles cap viu. I, si caus en la temptació de comprar el clàssic avet, fes el favor de cuidar-lo i mantindre’l amb vida per a futurs Nadals. També pots utilitzar com a Arbre alguna planta gran o fins i tot algun arbre que tingues a casa.

Arbres de Nadal fets amb llibres.

Si tens fills o filles, també pots llançar-te a l’aventura de crear el teu propi Arbre reutilitzant amb gràcia objectes. A més a més d’aconseguir un Arbre personalitzat, compartiràs una estona agradable amb els teus menuts o menudes i la xicalla desenvoluparan la seua imaginació. Fins i tot, pots decorar l’Arbre donant-li una segona vida a objectes que tingues per casa.

Pel que respecta al Betlem, la millor opció és posar el de tota la vida. Eixe Betlem que has heretat de la iaia i que ja fa anys que va amortitzar la petjada ecològica de la seua fabricació. Si vols innovar, et recomanem de nou que ho faces amb els teus xiquets o xiquetes. Com? Doncs, reciclant i reutilitzant objectes. Si busques per Internet, trobaràs múltiples opcions de manualitats per a fer-ho. Per cert, no cal que decores el Betlem amb molsa ni amb paper d’alumini. Sempre hi ha alternatives més respectuoses amb la natura.

Betlem creat amb rotllos de paper higiènic.

Parlem ara dels regals. No et direm que has de regalar. Eixe clàssic problema nadalenc l’has de solucionar tu. Però, sí que et volem aconsellar que tractes de fugir de les típiques compres compulsives. Intenta, en tot cas, comprar sempre productes de proximitat. I, si tenen algun certificat ecològic, millor. A més a més, recorda que pots confeccionar tu mateix els teus regals o ser original regalant la quota de soci o sòcia d’una ONG. Per exemple, la d’Acció Ecologista-Agró. Nosaltres t’estarem molt agraïts.

Finalment, volem parlar-te dels dinarots i dels soparots de Nadal. Si vols reduir la seua petjada ecològica, et recomanem de nou que adquirisques productes de proximitat i, si pot ser, ecològics. A més a més, et recordem que quanta menys carn menges, millor, ja que la ramaderia industrial és una de les principals causants del Canvi Climàtic. I, per descomptat, no cal fer un dinar o un sopar per a vint, si a la taula només serem quatre. Malbaratar recursos és un pecat en un Planeta amb recursos finits i sobreexplotats com és la Terra.

Per cert, pel que respecta als regals i als dinars i sopars de Nadal, ves molt amb compte amb els plàstics. Rebutja l’ús de gots, plats i coberts d’un sol ús. Aprofita la cita i trau la vaixella bona. I, si pot ser, fuig també dels productes envasats amb plàstic. Sabem que no és fàcil. Però, tu ho pots fer. O, com a mínim, intentar. Així reduiràs el volum de residus generat al Nadal.

Per altra banda, recorda reciclar correctament, compostar i reutilitzar. Per exemple, el paper de regal. Ja sabem que és complicat contindre l’emoció i no trencar-lo. Però, tampoc costa tant desembolicar amb cura un regal per a poder reutilitzar el seu paper. I no t’oblides que també pots embolicar els regals amb diaris, revistes, teles velles, mapes antics, calendaris de l’any anterior…

Esperem que tots estos consells t’ajuden a descarbonitzar el teu Nadal. De fet, pots assumir alguna d’estes recomanacions com a bons propòsit per al nou any. I, així, reduir la teua petjada ecològica. Sens dubte, seria un gran regal per al nostre Planeta. I ja saps, l’únic carbó que ens agrada és el dolç que ens porten els Reis Mags. I si és ecològic i de proximitat, millor. Et desitgem unes felices festes i un verd i sostenible 2020.

Miguel Crespo Roig.

Share