Encetem aquest mes una nova secció al nostre bloc: la crònica metereòlogica de l`’ estació de Corint de Rafael Armengot. Si voleu estar al dia de l’ evolució climatològica del nostre territori, no deixeu de seguir-nos.

 

Corinto TxTnPres 12-2015
-Anticicló subtropical expandit.- L’anticicló subtropical ens ha abrumat en quatre mesos de 2015: Maig, Juliol, Novembre i Desembre. Siga pel Niño del Pacífic, per mecanismes ocults lligats al calfament global, o per altres raons, el bloqueig de la circulació i el calfament subsident han dominat l’any:
Maig, simbolitzat pels insòlits 41 graus en primavera, sens dubte el fet més extraordinari de l’any.
Juliol, amb una constància de les altes temperatures, especialment les mínimes (fins a 27,2ºC!) que han donat lloc al mes més càlid de la sèrie, amb diferència.
Novembre a partir del dia 3, i Desembre, amb una persistència de l’anticicló que ha portat a temperatures molt suaus, i a absència total de pluges (primer desembre amb zero total). Com si estiguèrem al desert d’Atacama, només les rosades alleugerien la sequera. En la curta sèrie de Corinto, aquesta persistència de les altes presions en la tardor és insòlita: en 23 dies d’aquest Desembre s’han superat els 1030 hpa. Les borrasques, molt profundes, han anat a les Illes Britàniques provocant inundacions històriques. Amb el canvi d’any, ja ens han enfilat.

-Sorpresa: No han estat els més càlids, però…- Ni Desembre ni 2015 han estat els més càlids en la curta sèrie de Corinto. Desembre de 2011 va ser 0,2ºC més càlid que enguany, i 2014 va guanyar a 2015 per 0,35ºC. Però es nota que estem en ratxa d’ascens tèrmic. Si els anticiclons de bloqueig tornen a fer de les seues, en any de Niño, 2016 ja apunta maneres caluroses des dels primers dies.
Corinto (dalt) i Almenara (baix): pluja 2015

Corinto Prec 2015

Almenara Prec 2015

-Pluja: en recuperació?.- Un temporal extraordinari en Març, i una tardor mitjaneta, han salvat els mobles de la pluviometria. Amb 377,5 mm, ha estat el més plujós dels darrers 4 anys. I la nostra veïna Almenara, amb 584,2 mm (un 55% més) ens ha deixat a la altura del betún… Sembla que mai podré competir amb Almenara, que sempre tindrà l’ajut de la muntanya del castell, de la proximitat d’Espadà, i d’estar una mica al nord.
Però es nota que costa ploure: la circulació està molt alta en latitud, les baixes que s’aïllen s’encaminen a Canàries bloquejades per l’anticicló, i fa temps que no arriba ni una.

-Efemèrides i alertes.- S’adjunta el llistat d’efemèrides produïdes al 2015 a l’estació de Corinto. La majoria estan lligades al bloqueig anticiclònic i les seues conseqüències. Les més destacades:

Màxima temperatura en Maig (41,2ºC el dia 14).
Mes amb màxima temperatura mitjana (26,7ºC el Juliol).
Temperatura mínima més alta (27,2ºC el 30 de Juliol).
La humitat relativa més baixa (10%) i el punt de rosada més alt (26,0ºC).
La pressió més alta: 1042,2 hpa el 9 de Gener.
El dia i el mes (Desembre) més encalmats de la sèrie.

Només dos efemèrides han tingut altre caràcter:

El dia més ventós: 30 de Gener, amb més de 40 km/h de velocitat mitjana (¡!)
La màxima sèrie de dies de pluja consecutius: 8 en el temporal de Març.

Quant als nivells d’alerta, que també s’adjunten, dos han estat per altes temperatures, dos nivells grocs per pluja en 1 hora, i 16 ( 14 de grocs i 2 de taronges) per velocitat del vent. Res de particular, llevat els extraordinaris 41,2ºC de Maig, i els notables 105 km/h del 30 de Gener.

T850 hemisf 28-12-2015

-En resum: 2015 ha estat un any molt càlid i amb pluviometria normal. Però apunta tendències preocupants. Com es consoliden els bloquejos anticiclònics, ens vindran temps difícils. Esperem que no. La potència de la dorsal sobre Europa, que ha portat a temperatures insòlites al mateix pol Nord, es mostra clarament en aquesta visio hemisfèrica a 1500 m d’alçada (850 hpa) el passat dia 29..

preslibroval1

-Compartint l’oratge.- Angel Rivera, que va ser durant molts anys Cap de Predicció i Portaveu de l’INM-AEMET, va presentar el seu tercer llibre (Compartiendo el tiempo) a la botiga Altocúmulo de València, el passat dia 19. Va tindre el detall de que Joan Carles Fortea de Canal 9 i altres televisions, Empar Landete d’AVAMET, i José Angel Núñez i jo mateix d’AEMET participàrem en la presentació. L’acte va ser molt interessant i animat, i va servir per a exposar molts punts d’aquest llibre, basat en la dilatadíssima trajectòria d’Angel. Una autèntica mini-enciclopèdia de Meteorologia, editada per Punto Rojo, i que es pot aconseguir a Altocúmulo (Gran Via Ferran el Catòlic 83 de València) o per internet. Enhorabona, Angel!.

20151210_142252

-Porra Coríntia.- Andreu Capdevila, company al Grup de Predicció de València d’AEMET, va rebre el premi (botella d’autor amb aigua del pluviòmetre de Corinto) per ser el més encertat en la passada porra, en l’apartat de pluja a l’estació de Corinto del dia 1 al 3 de Novembre. Va pronosticar 50 mm, i en van caure 54. Enhorabona, colega!.
Per cert, he rebut alguna queixa perquè en altres porres no ha hagut premis semblants. La raó és molt simple: aquestes porres i els seus premis són fidels a la Meteorologia, i per tant són caòtiques!.

-¡Vayamos jubilosos!.- S’estan produïnt jubilacions molt abundants de grans companys d’AEMET. Aquestes baixes de grans professionals no s’estan compensant amb noves incorporacions, i el futur d’AEMET és molt delicat per falta de personal.

IMG-20151213-WA0007
En Desembre hem celebrat, entre altres, la jubilació del company Miguel Palacio al Grup de Predicció de València (al centre de la primera foto), i la de tres grans companyes a Madrid i Salamanca: Amparo Martín, Aurora Martín i Marga Irigaray. L’agraciat i agraciades, disfruteu de la bona vida que vos heu guanyat. I dels que quedem, l’últim que apague la llum!.

* * *

Share