El dia 5 de juny tenim un altre dia d’ eixos que es celebren. L’ Assemblea General de Nacions Unides el va establir al 1973, al igual que el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA). Hem de pensar que quan s’ estableix un dia així, no sols és per posar-lo de color roig al calendari, rau en un necessitat:  la necessitat i , al temps obligació de tots nosaltres en tindre present la importància del medi ambient.

 

 

El terme medi ambient té un significat molt ample, tan ample que de vegades s’ utilitza de manera controvertida. Però si volem simplificar i des d’ un punt de vista humà, direm que el medi ambient són tots aquells elements  naturals que les persones necessitem per a viure al planeta. I la part més important, les relacions que establim entre ells. De  fet, els éssers humans som l’ espècie del planeta que més capacitat ha tingut per transformar el medi ambient.

 

Però a més, el medi ambient és aquell “calaix desastre” on queden projectes, actuacions i necessitats que ningú considera prou prioritàries com per a desenvolupar. La inversió econòmica i/o social en medi ambient de vegades es considera un luxe. I el que es pitjor, una molèstia. A nivell individual, tothom té altres preocupacions més immediates a les que dedicar el seu temps. Però tal volta caldria plantejar-nos més a sovint, és important la qualitat de l’ aire que respirem? la de l’ aigua que bevem? o el món al que volem viure?

 

Nosaltres pensem que el medi ambient és una responsabilitat de totes. I tot i que les administracions tenen una forta responsabilitat, el nostre dia a dia, i sobretot les exigències que fem als nostres  representants poden marcar la diferència.

 

En aquesta línia de responsabilitat compartida és amb la que volem plantejar la Fira del  Medi Ambient a Sagunt. El dia 4 de juny comptarem amb entitats que tenen cura de diferents aspectes ambientals, des de les centrals nuclears a l’ agricultura ecològica, passant pel nostre medi natural. Hi compatrem amb empreses compromeses amb productes que marquen la diferència. I tallers per als meus menuts perquè aprenguen a valorar la riquesa de la natura.

 

El Dia del Medi Ambient de l’ any passat el férem servir per recollir propostes de la ciutadania per millorar el món al que vivim. (Podeu vore els vídeos baix) Este any, a més de donar a conèixer diverses experiències per tindre cura del medi ambient, també volem parlar-ne. És per això que hem preparat un espai de conversa a la fira on tractarem el tema de l’ energia i una taula rodona on parlar d’ agricultura ecològica.

 

 

 

 

Tot i que es tracta d’ una jornada festiva, realment confiem en què ens servisca a totes per reflexionar sobre els nostres hàbits quotidians i per adonar-nos que el medi ambient és la base de la nostra existència. Pam a pam, ens veiem el dia 4 de juny al passeig marítim del Port de Sagunt.

 

 PERQUÈ TU TAMBÉ ERES PART DE LA CADENA!!!

Sara Aunés i Marqués

 

 

VIDEOMATóN Sagunt Reviu.

 

Share