Els rius valencians, com la majoria de rius mediterranis, es caracteritzen per tindre un cabal molt irregular que, quan es produïx una gota freda o algun altre episodi de fortes precipitacions, es multiplica amb espectaculars crescudes. Altra característica dels nostres rius és el seu paper clau en la recàrrega dels aqüífers. Una part important del seu cabal s’infiltra en la terra, donant lloc a potents rius subterranis que afloren de nou a la superfície en fonts, ullals i brolladors, molt d’ells ubicats a les nostres marjals litorals.

Crescuda del Palància al seu pas per Sagunt, març de 2015.

Un bon exemple és el Riu Palància, el qual arriba pràcticament sec a la seua desembocadura a Sagunt. Però, que a partir dels engolidors de Sogorb nodrix d’aigua els aqüífers de l’Alt Palància, el Camp de Morvedre i La Plana Baixa. La Font de Quart és un dels seus brolladors més emblemàtics. I la Marjal d’Almenara una zona humida que depén en gran mesura de les aportacions subterrànies del Palància.

Neteja de la Colla Verda al Delta del Palància.

Com acabem d’explicar, l’escàs i irregular cabal dels rius valencians està condicionat pel nostre clima i l’orografia. Però, també està marcat per l’ús i, especialment, l’abús que els humans realitzem de l’aigua. La majoria de rius i aqüífers es troben actualment en una situació de sobreexplotació que posa en perill la seua conservació. A més a més, els rius també estan amenaçats per la contaminació de l’aigua, la invasió d’espècies exòtiques, l’acumulació de residus i la fragmentació del seu curs amb preses i embassaments.

Però, a pesar de tots estos impactes, els nostres rius encara conserven una gran biodiversitat i funcionen com a corredors i connectors ecològics. Fins i tot en entorns urbans, on constituïxen autèntiques illes de natura. Estos oasis de vida són imprescindibles per a la fauna i la flora que sobreviu a la ciutat. I també per a les persones, que trobem en ells un refugi natural on desconnectar de l’estrés diari.

Abellerols (Merops apiaster).

Este és el cas del Riu Palància al seu pas per Sagunt. Malgrat tots els impactes que ha patit, continua sent un riu viu, amb o sense aigua, on anar a passejar, córrer, fer bicicleta, gaudir del contacte amb la natura o simplement canviar el guirigall de la ciutat per un moment de pau. Un lloc ideal per a retrobar-nos amb les granotes i les sargantanes de la nostra infantessa. Un racó on deixar-nos seduir pel cant dels ocells i fer volar els nostres somnis.

I tot açò a pesar que, des del punt de vista mediambiental, encara queda un bon tret per a recuperar l’enorme potencial que atresora el Palància i que va portar els ibers i els romans a viure en la seua ribera. Ara, la Colla Verda vol posar en valor el riu i mostrar a la ciutadania la seua riquesa natural des de l’Assut de Pedres Blaves fins al Delta. I amb este repte hem convocat una campanya hivernal de voluntariats, a la qual et convidem a participar per a posar el teu granet d’arena en la conservació del Palància, un riu sec, però ple de vida.

Miguel Crespo Roig.

Share