L’estiu climàtic compren els mesos de Juny, Juliol i Agost. Enguany, al Camp de Morvedre ha estat molt càlid (el segon en la sèrie de 9 anys de Sagunt-Corinto) i normal respecte a pluges. Però amb notables contrasts.

Per una altra banda, no hi ha hagut cap dia extrem ni en temperatura ni en pluja. La temperatura màxima es va registrar un dia de ponent, el 28 de Juny, amb 33,8ºC, que probablement serà la màxima anual. Eixe mateix dia es va mesurar una ratxa de vent de l’Oest de 74 km/h, per damunt del nivell groc d’avís (l’unic de l’estiu).

Juliol i Agost han estat els quarts de les seues respectives sèries. Però tot junt, amb l’ajut de Juny, l’estiu s’ha quedat només a una dècima del més càlid de la sèrie, 2015.

Els primers huit dies d’Agost van marcar el màxim de sensació de calor de l’estiu. Les temperatures (línia roja) no van ser extremes, encara que algun dia la mínima no va baixar de 25ºC. Però la humitat va batre rècords. El punt de rosada (línia verda) és la temperatura a que es saturaria d’humitat l’aire, i és una molt bona mesura del seu contingut de vapor d’aigua. Els dies 4 i 5 van batre el rècord d’humitat dels nou anys de la sèrie, arribant al 26,4ºC de punt de rosada, que feia l’aire agobiant. A partir del dia 8, una entrada freda va refrescar i secar notablement l’atmosfera, culminant amb la tempesta de 8 litres per metre quadrat del dia 10. Com a mostra dels contrastos d’aquest estiu, a la mínima de 25,6ºC del dia 6 li va seguir el dia 10 la mínima més baixa registrada en un mes d’Agost, amb 15,8ºC.

L’estiu en el clima mediterrani és l’estació seca, i poc hem d’esperar d’ell quant a pluges. Amb tot, gràcies a dos depressions aïllades en nivells alts (DANAs), una en Juny i l’altre en Agost, hem salvat els mobles i aquest estiu ha quedat el quart més plovedor de nou. El balanç en 12 mesos encara és molt bo, amb 579 l/m2 (o mm) gràcies a les pluges d’hivern passat. Però la tardor, l’estació suposadament més plujosa, ha començat molt mansa: en 20 dies de setembre només portem 4 mm. Encara queden més de dos mesos de tardor amb l’oportunitat de pluges abundants, però enguany sembla que vullguen descarregar més en altres comarques.

Esperem que les pluges aprecien la nostra hospitalitat i ens facen una bona visita!

Rafael Armengot

Share