Crònica meteorològica a Sagunt-Corinto

 

El passat dia 4 el pare del nostre company Carlos Muedra, responsable de l’estació d’Almenara, va patir un accident mortal. Dedique la crònica a la seua família.

 

 

L’ESTIU MÉS HUMIT. L’estiu de 2018 ha estat el més humit, però no el més plujós. Novament s’ha marcat a Corinto nova efemèride de temperatura de rosada (26,8ºC), el màxim contingut de vapor d’aigua en l’aire de la sèrie. Aquest augment d’humitat absoluta pareix correlacionar-se amb les altíssimes temperatures mínimes. Les altes temperatures mínimes pareixen més responsables que les màximes de les altíssimes temperatures mitjanes de l’estiu. De fet, només un dia (el 16 de juliol) va superar el llindar d’avís groc per temperatura: 36,4ºC, fruït d’una ponentà.

L’ESTIU MÉS CÀLID. Però la persistència d’altes temperatures mínimes i temperatures màximes moderadament altes ha portat a l’estiu de 2018, amb 25,1ºC de mitjana, a igualar al de 2015 com a estiu més càlid. Sense necessitat d’estridències. Per mesos:

  • Juny ha estat el tercer més càlid.
  • Juliol, el segon més càlid.
  • Agost, el més càlid. I el segon mes més càlid de tota la sèrie després de juliol de 2015.

Sèrie de l’estació Sagunt-Corinto.

Al conjunt valencià, i al conjunt peninsular, fins a agost l’estiu no ha estat calorós. Però la inèrcia tèrmica mediterrània ha portat Corinto a destacar, amb molt poques oscil·lacions.

Les dades són bona medicina per als escèptics. Es veu com els estius de mesos més càlids sempre han estat posteriors als més frescos. En els últims quatre anys estan els tres estius més càlids, per mesos i totals.

PLUGES NORMALS… LES MENORS DE LA COMARCA. Sagunt-Corinto s’està definint com l’estació de menys pluja del Camp de Morvedre i zones pròximes. La seua ubicació prop de la mar i lluny dels contraforts d’Espadà i la Calderona fan que es perden moltes pluges i tempestes que afecten al nord, oest i sud de la comarca.

La sèrie disponible ho exemplifica amb Almenara: la tendència a donar menors precipitacions és clara. Aquest estiu i el de 2015 les de Corinto han estat, en els dos casos, el 42% de les d’Almenara.

 

Pluja a les estacions de Sagunt-Corinto i d’Almenara.

 

La bona notícia és que el balanç hídric de la comarca és millor que el que suggereix Corinto.

El 67% de la pluja de tot l’estiu va caure en un dia, el 3 de juny. I la major part d’ella, en dos hores. Agost va ser tremendament ineficaç: nou dies de pluja apreciable, que sí que va ser efectiva en altres comarques, va totalitzar a Corinto només 6 mm.

Setembre ha començat més animat. Sembla que la tardor de 2018 vol ploure… encara que la primera gota freda es va saldar amb 4,3 mm. En ve una altra a partir del dissabte dia 15: a vore si ara sí. Que les fonts seques son testimoni de la situació.

Rafael Armengot.

Share