Crònica meteorològica de l’estació de Corinto-Sagunt

TEMPERATURES

L’estiu climatològic compren Juny, Juliol i Agost. Els mitjans de comunicació han informat fins a l’extenuació del tòrrid estiu d’enguany. Malgrat el bombardeig de notícies, a Sagunt-Corinto, i en conjunt al Camp de Morvedre, ha estat càlid però no de manera extrema. La proximitat del mar ho ha suavitzat, i ha quedat com un estiu relativament normal, dins de l’anomalia càlida dels darrers anys. Setembre, el primer mes de la tardor, no ha destacat tampoc a nivell tèrmic.

Altres dades, com la humitat absoluta i el número de nits tropicals (temperatures mínimes superiors a 20ºC), han estat clarament inferiors a les de l’any passat.

L’any, 2018 va marcar un extrem en les altes temperatures, i 2019 està mostrant de manera persistent temperatures inferiors. Ho ha fet en huit dels nou mesos transcorreguts, amb l’excepció de Febrer:

En el conjunt del territori valencià, dominat per les terres interiors, la tendència no ha estat la mateixa: l’estiu ha superat en temperatura l’any passat, tal com mostra José Angel Núñez en la seua gràfica per a Aemet. Malgrat el bot en pujada de temperatures des del 1998, és bo comprovar que en la sèrie des de 1950 trobem set estius més càlids que els dos últims.

PLUJA

Estiu és l’estació seca del clima mediterrani, i poc podem esperar d’ell per a quadrar-nos el balanç anual de pluja. I el de 2019, amb 33 litres per metre quadrat en el total dels tres mesos, ha estat plenament normalet.

Setembre és un altre cantar, i ja ho diu el refrany: “Septiembre o tira los puentes o seca las fuentes”. Enguany ha tingut el primer caràcter, sobretot a les muntanyes entre València i Alacant, i al Baix Segura. Al Camp  de Morvedre ha estat generòs sense fer mal, i amb 171,3 litres per metre cuadrat ha estat el tercer mes més plujós de tota la sèrie; i el segon setembre després de la barbaritat de 2009:

La pluja de setembre ha tingut el seu nucli en la famosa Dana que va afectar-nos entre l’11 i el 13. Les pluges al sud, sobretot al Baix Segura, van ser històriques, com es veu al mapa elaborat per l’Associació Valenciana de Meteorologia (AVAMET) amb les seues més de 400 estacions:

Les pluges valencianes sempre han estat irregulars, però darrerament ho estan essent especialment. José Angel Núñez novament ens ilustra amb la mitjana mòbil de pluja anual valenciana des del 1950:  els últims anys no podem dir que ploga menys, però sí d’una manera més espasmòdica: llargs periodes de sequera interromputs per importants diluvis. És el que hi ha.

Rafael Armengot.

Share