Corinto 1-2016 TxTnTd
L’any sense hivern.- Amb 13,5ºC de temperatura mitjana, Gener 2016 ha estat el més càlid de tots els mesos d’hivern (desembres, geners i febrers) de la sèrie a Corinto. Fins i tot més càlid que la majoria de mesos de Març. Una anomalia, amb ambient de calfament global, propiciada per unes altes pressions o uns ponents que han monopolitzat el mes. El corrent en “chorro” i la circulació general no estan on diu el manual de Climatologia, sinó molts graus de latitud més al nord… Diu José Angel Núñez al seu resum per a AEMET que Gener de 1955 encara va ser més càlid…, bo és saber que hi ha un precedent. Algun lector senior ho recorda, aquell gener tropical?

Temp mitjana mesos hivern Corinto

Hivern en cap de setmana.- Com es veu al gràfic, només els dies entre el 15 i el 18 van registrar punts de rosada sota zero (signe d’aire polar), amb una punta de brevíssima entrada àrtica el dia 16. Amb això i una mínima de 3,3ºC el diumenge 17 s’ha liquidat de moment l’hivern… Cap dia amb la màxima per sota de 14ºC. Animals, vegetals i humans estem desconcertats: no sabem si florir, si emigrar, si anar a la platja… Sembla que Febrer marcarà més presència d’aire polar marítim, amb entrades del Noroest que donaran pluja i neu a la resta de la Península, i ací simplement refrescaran l’ambient. Algo es algo!

Tres mesos sense pluja significativa.- Entre fronts molt dèbils i rosades, portem 1,7 mm de precipitació total des del 3 de Novembre!. Si això continuara tindriem clima desèrtic. Ponents i anticiclons no presagien res de millor de moment, i les terres compreses entre el nord de Barcelona i Alacant estan acumulant una de les seues majors sèries de dies sense pluja significativa. Als gràfics veiem la pluja total a la Comunitat Valenciana al Gener passat, y la ratxa de dies sense pluja significativa a Catalunya fins al dia 27… que segueix en augment.

 

Racha seca CataluñaPlujaPV 1-2016

 

 

Per sort, a la resta de la península les coses van millor, amb temporals de l’Oest i del Noroest.

 

El misteri de l’anticicló frustrador.- Cada vegada que els models indiquen una possible situació de pluja, la realitat provoca un reforçament de les altres pressions en el nostre entorn, frustrant l’esperança una i altra volta.

Alguna passada de model numèric, volent predir aquesta realitat rebel, dóna pals de cego, com aquesta que pronosticava un anticicló de 1060 hpa a Bretanya!. En tot cas, tots els models (Centre Europeu inclós) estan fallant a l’hora de predir l’evolució a pocs dies vista, perquè sembla que se’ls està escapant quina força està provocant anticiclons tan indestructibles. S’apunta al Niño, a oscil.lacions multidecadals…, però poques vegades ha estat tan esquiva la pluja al nostre territori, i tan oculta la raó última d’aquesta circulació tan anòmala.

 

2-2-2016 sup d+16

Anem de situació insòlita en situaciò insòlita.

 

Quan hi havia hivern.– En un article impactant , José Angel Núñez fa la crònica de l’enorme ona de fred de l’hivern 1890-91 –fa 125 anys-, el més fred dels darrers segles. L’Ebre es va congelar, les ones es congelaven en arribar a la costa a Castelló… El podeu descarregar a la pàgina web d’AEMET.

 

Invierno 1890-91

Salut! I… pluja?

Rafael Armengot.

Share