Crònica meteorològica a Sagunt-Corinto

L’hivern climàtic 2019-2020 ha comprés els mesos de desembre, gener i febrer. En el moment d’escriure aquest resum (13 de març de 2020), només existeix el coronavirus. Tu, lector del futur (humà si l’espècie sobreviu, o extraterrestre o animal culte en un altre cas), ja en tindràs més perspectiva. A mi i als ànecs de la marjal ens pertoca no faltar a la nostra cita meteorològica, encara que no puguem competir en audiència enfront de tan potent microbi.

TEMPERATURA

Sorprén comprovar que no ha estat l’hivern més càlid: el de 2015-2016 ho va ser més. I és que aquell no va donar treva cap mes, va tindre el gener més càlid i va ser brutalment sec. Però, la memòria és curta i si no fóra per les estadístiques no ens en recordaríem.

Enguany hem batut el rècord de temperatura mitjana de desembre per 0’6ºC (una barbaritat) i el de febrer. Gener es va lliurar en la costa perquè les inversions tèrmiques, l’aire fred acumulat en capes molt baixes, no van traslladar la calor de l’aire superior.

La dada puntual més sorprenent va ser els 28,6ºC de l’1 de febrer, que va fulminar la temperatura més alta registrada a Sagunt-Corinto en un febrer (25,6ºC) i en els hiverns de la sèrie (26,2ºC).

Com s’observa a la taula, els quatre hiverns més freds van ser els primers de la sèrie. Des de llavors, estem en una altra lliga.

La característica essencial d’aquest hivern ha estat la quasi total absència d’entrades polars. L’aire, o ha estat tropical marítim portat de l’Atlàntic pel vent del Sud-oest, o aire anticiclònic estancat. Ni la visita de la borrasca Glòria al gener va canviar el panorama.

El PUNT DE ROSADA és una mesura de la humitat absoluta de l’aire i un indicador de la seua procedència. Els punts de rosada sota zero indiquen aire de procedència polar, amb molt poc contingut de vapor d’aigua. Doncs bé, els registres de Sagunt-Corinto indiquen com aquest hivern dites entrades polars han faltat quasi per complet, inclús quan la borrasca Gloria ens va visitar al gener. I han fallat molt més que en aquell hivern 2015-16, malgrat que va ser més càlid que enguany.

A penes hem tingut quatre dies amb punt de rosada per davall de zero, un mínim destacadíssim. I cap dia per davall de -4, una novetat en la sèrie. I és que el vòrtex polar, molt potent i persistent, no ha parat de produir borrasques profundes atlàntiques a latituds altes, amb aquest resultat.

En conjunt, veiem que la disminució de dies amb massa d’aire polar s’està produint des de 2016. Tots els anys que han seguit n’han tingut menor freqüència que al període 2009-2015.

Estem en període de calfament? Podem pensar el que vulguem, però els números no enganyen.

PLUJA

Sorprenentment, ha estat el segon hivern més plujós. Gràcies al gran temporal atlàntic de desembre i a la brutal visita de Glòria al gener. I això ha marcat la gran diferència amb l’hivern 2015-2016, l’altre gran càlid de la sèrie: aquell va ser brutalment sec, l’estació més seca de la sèrie inclosos els estius.

Desembre i gener han estat els segons més plujosos de les seues sèries, darrere dels de 2016-2017. I com a resultat, l’hivern també ho ha sigut, darrere d’aquell hivern. Ha estat gràcies a dos episodis de pluja extraordinaris en un context d’estabilitat monòtona. Hem tingut sort, però sembla que ens juguem la pluja a la loteria. I eixe no pareix bon mètode perquè el nostre clima es guanye la vida.

VENT

Ha estat el febrer més calmat (7’7 km/h de mitjana) i en conjunt un hivern tranquil (10 km/h de mitjana).

El fenomen advers més freqüent a Sagunt-Corinto és el vent. En aquest hivern, ha superat els llindars d’avís en sis ocasions.

Cada mes va tindre un caràcter:

  • Desembre va produir tres dies consecutius d’avís de ponent, els més habituals. Va destacar la ventada del dia 21, amb 100 km/h de ratxa màxima.
  • Gener va donar la sorpresa amb la borrasca Glòria. Van ser tres dies consecutius de temporal de llevant, que va arribar a uns sorprenents 143 km/h el dia 21. Això significa la segona ratxa més alta de tota la sèrie, i un valor completament insòlit tenint component Est.
  • I febrer, altres vegades molt donat als vendavals, enguany va ser notablement calmat com a conseqüència del persistent anticicló.

Com s’observa a la gràfica del 21 de gener (darrer dia de Glòria), el vent va produir algunes ratxes superiors als 100 km/h, en un context d’inestabilitat i tempestes. La pressió va registrar una pujada brusca coincidint amb l’espectacular ratxa de 143 km/h; això ens indica que es va produir durant una rebentada des d’un núvol de tempesta, amb una força poques voltes registrada.

Ja acabat l’hivern climàtic, els primers dies de març van registrar un important temporal de ponent. El dia 2 va arribar als 121 km/h; la velocitat mitjana en 10 minuts, amb 76 km/h, va batre el rècord de l’estació. No es va batre el rècord de ratxa màxima, però va produir danys a estructures exposades.

EN RESUM

L’hivern 2019-2020 ha estat caracteritzat per quasi total absència d’entrades polars. Com a conseqüència, ha estat el segon més càlid de la sèrie. Continua la tendència a hiverns càlids iniciada al de 2015-2016.

Encara que ens ha donat l’aparença d’haver estat ben sec, realment ha estat el segon més plujós de la sèrie. Dos temporals, a desembre i gener, han arreglat els comptes.

No ha estat ventós en conjunt. Però, en el seu transcurs s’han produït la segona i tercera ratxa més fortes de la sèrie. Destaquen en especial els 143 km/h del 21 de gener perquè es van produir en una situació de component Est, amb la borrasca Glòria. Va ser la primera volta que les ratxes de llevant superaven els 90 km/h, i ho van fer a lo gran.

Enmig de la crisi del coronavirus i amb les Falles i la Magdalena suspeses, ens venen pluges. Març i la primavera quedaran ben regats per a quan reprenem la vida normal.

Més que mai… Salut!!!

Rafael Armengot.

Share