L’estació meteorològica de Sagunt-Corinto ja tè una série de dades de més de huit anys. Amb base a elles comente com ha estat el comportament de l’inusual hivern que ara ha acabat.

Els nostres companys, més preparats, li fan la competència a la “rubia del BMW”

Moltes imatges resumirien aquest excepcional hivern en zones pròximes: les grans nevades de Gener a l’interior, la tromba marina de Desembre front al Perelló… Però al Camp de Morvedre anem a destacar la famosa “rubia del BMW” de finals de Novembre al Port de Sagunt, la gola de les Cases de Queralt  -a la frontera amb la Plana Alta- desaiguant milers de metres cúbics per hora en alguns dies, i els danys al passeig marítim d’Almenara.

 

Paseig Marítim d’ Almenara.

 

Amb Febrer ha acabat l’hivern climatològic. Un hivern que en temperatura ha resultat finalment normalet tirant a càlid (el quart més càlid d’una sèrie de nou anys, amb una temperatura mitjana de 12,0ºC), ja que les temperatures moderades de Desembre i Febrer han compensat el caràcter fred de Gener.

 

Però ha estat una estació excepcionalment plujosa. L’hivern més plujós de la sèrie amb molta diferència (272 mm, front als 47 mm de promedi els huit hiverns anteriors, i 5 mm l’hivern passat!), i la segona estació més plujosa en la història de l’observatori, només superada per la tardor de 2009 que en va totalitzar 364 mm. Això ha permés que el balanç pluviomètric haja donat mitja volta: a mitjans de Novembre, la pluja dels darrers 12 mesos estava per sota del 120 mm, amb una sequera extrema. Ara ens trobem per damunt dels 540 mm, bastant per damunt de la mitjana, i amb les reserves hídriques molt recuperades. El Palància ha corregut com no ho feia en bastants anys, i la marjal i els aqüífers s’han alimentat també de les pluges a les muntanyes interiors, més abundants inclús que al litoral, i de la fusió de les nevades.

 

Assut de Pedres blaves. Palància. Gener 2017

A l’hivern climàtic estricte (Desembre, Gener i Febrer) les pluges han sumat 272 mm. Però veniem d’un temporal espectacular els darrers dies de Novembre. Ens troben que en els dos mesos que van de final de Novembre a final de Gener es van acumular prop de 400 mm, un fet insòlit en general, i més encara en dates tan tardanes, en l’estació freda.

 

Això també ha passat en gran part del territori valencià, on s’han batut rècords de pluja per a l’hivern. La gràfica de les pluges en els darrers 12 mesos és contundent. És excepcional que tres mesos consecutius es troben entre els més plujosos de tota la sèrie.

La causa de tant de temporal ha estat l’anticicló, centre d’altes pressions, que es va instal.lar de forma persistent al centre-nord d’Europa; això ha forçat circulacions de llevant al litoral mediterrani peninsular, i ha portat cap a nosaltres les borrasques procedents de l’Atlàntic, que trobaven barrat el seu camí cap a Europa central.

 

Eixos temporals de llevant també ens han portat un onatge excepcional: el 21 de Gener les ones van arribar als 6,5 m a la boia de València, batent els rècords de la sèrie. Les consequències ja les coneixem: les nostres platges, molt en precari per la proliferació d’espigons i la falta d’aportacions d’arena pels rius, s’han vist en ocasions molt perjudicades. El cas més espectacular ha estat el passeig marítim d’Almenara, que fins i tot va rebre la visita del ministre de Foment!

 

 

 

En definitiva, ha estat un hivern excepcional que ha repartit guanys i pèrdues: ens ha tret d’una sequera angoixant, però inevitablement l’aigua ha causat danys a algunes collites i instal.lacions. I ha posat sobre la taula la molt preocupant situació de les nostres costes, tan vulnerables a les conseqüències de tantes actuacions sobre el litoral i els rius.

I és que la natura no ens deixa mai de sorprendre.

Rafael Armengot

Estació metereològica de Sagunt-Corint

Share