Grans i menuts descobrixen els tresors naturals de la Marjal d’Almardà-Almenara en este centre d’educació i voluntariat ambiental

 

Des de finals de juny, la Casa Penya suma 457 visites. Esta xifra rècord ha sigut possible gràcies a l’intens calendari d’activitats estivals que Acció Ecologista-Agró ha programat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València), en el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara: l’Estiu Jove a la Casa Penya, el Projecte Emys, les visites guiades de l’escola d’estiu de la Mancomunitat de Les Valls, l’anellament científic d’aus en les Torberes d’Almardà i les jornades de portes obertes, celebrades durant els caps de setmana de juliol i agost.

Pam a pam, la Casa Penya continua demostrant el seu potencial com a centre mediambiental de referència a la comarca i la resta del país.

 

Per primera vegada, la Casa Penya de Sagunt (Camp de Morvedre, València) ha obert les seues portes al públic durant els caps de setmana de juliol i agost. En total, s’han programat 16 visites guiades al centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara, propietat de l’Ajuntament de Sagunt però gestionat per Acció Ecologista-Agró.

237 persones de totes les edats, 104 en juliol i 133 en agost, han participat en estes jornades de portes obertes que han permés, tant a turistes com veïns de la platja d’Almardà i la resta de Sagunt, descobrir els tresors naturals que amaga la Casa Penya. Com? Doncs, amb l’exposició permanent d’este centre mediambiental, que mostra els ecosistemes mediterranis litorals (platja, saladar i aiguamoll), la seua fauna i flora i l’evolució del seu paisatge al llarg de la història.

 

Una aula de natura entre mar i marjal

A més a més de les jornades de portes obertes, del 27 de juny al 8 de juliol este centre d’educació i voluntariat ambiental va albergar la tercera edició de l’Estiu Jove a la Casa Penya. Esta cita, organitzada per AE-Agró i la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Sagunt, va reunir a una vintena d’adolescents, que van viure aventures úniques en la Casa Penya, una aula de natura privilegiada per la seua ubicació entre mar i marjal.

Els menuts de Quart, Quartell, Benavites, Faura i Benifairó de les Valls també van tindre l’oportunitat de fer el salvatge i jugar a ser animals de marjal en este centre d’educació i voluntariat ambiental. Concretament, del 13 al 15 de juliol, tres dies durant els quals 120 xiquets i xiquetes de l’escola d’estiu de la Mancomunitat de Les Valls van visitar la Casa Penya i també la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre que AE-Agró custodia en la Marjal d’Almardà-Almenara.

 

Ciència ciutadana al servei del medi ambient

Finalment destacar que, com la resta de l’any, durant l’estiu AE-Agró ha continuat organitzant voluntariats de ciència ciutadana a la Casa Penya. Quinzenalment l’Estació d’Anellament de les Torberes d’Almardà, que té la seua base d’operacions en el centre mediambiental de la marjal i en la qual treballen una desena de companys, ha continuat amb el seu esforç constant per a estudiar l’avifauna d’esta zona humida.

 

I, a més a més, del 14 al 28 de juny, AE-Agró, amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, convocà la sisena edició del Projecte Emys a la Finca de Penya, una iniciativa de ciència ciutadana que va reunir a 70 voluntaris d’Espanya, Estats Units d’Amèrica, Romania, Escòcia i Alemanya a la Casa Penya. L’objectiu? Censar la població de tortugues autòctones de la Finca de Penya i conscienciar sobre la problemàtica de les espècies exòtiques invasores en les nostres marjals i els nostres rius i barrancs.

Des d’AE-Agró volem agrair, tant a administracions com a visitants i voluntaris, l’oportunitat que ens heu brindat per a viure un estiu inoblidable a la Casa Penya, un centre d’educació i voluntariat ambiental que pam a pam s’està convertint en un espai de referència a la comarca del Camp de Morvedre i fins i tot per a la resta del País Valencià. Pròximament llançarem el calendari d’activitats de la tardor i ens agradaria comptar de nou amb la vostra companyia per a compartir noves aventures a la marjal. T’esperem!!!

 

p7150425

Share