Exposició Casa Penya

El passat 25 d’abril, en una data assenyalada al País Valencià, la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró va presentar públicament una feina en la què hem estat treballant durant tot un any: l’exposició permanent de la Casa Penya, el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara. Ara, la Casa Penya ja està equipada i preparada per a rebre visites i convertir-se en un referent mediambiental, tant de la comarca del Camp de Morvedre com de la resta del territori valencià. Tanmateix, per a fer realitat este somni cal que l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) es comprometa a ampliar l’ús públic del centre, que per ara només obrirà una vegada al mes.

 

Com totes i tots sabeu la Casa Penya, el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara, és una infraestructura propietat de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) que està gestiona per Acció Ecologista-Agró mitjançant un acord de custòdia del territori, que no compta amb cap assignació pressupostaria per al seu desenvolupament d’este projecte. Un projecte on AE-Agró porta treballant des de fa més d’una dècada per a fer realitat un somni que cada vegada està més a prop: convertir la Casa Penya en un centre mediambiental de referència a la comarca del Camp de Morvedre, però també a la resta del País Valencià.

 

© PEREDEPRADA-930984

 

Des de l’inici d’este apassionant repte, que va començar demanant a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que restaurara esta antiga finca arrossera, AE-Agró s’ha esforçat de valent per a posar a punt la Finca de Penya i els voltants de la Casa Penya: hem aconseguit crear una reserva de fauna silvestre, hem posat en funcionament una estació d’anellament científic d’aus, hem fet voluntariats, fins i tot internacionals, i hem portat a tota la gent que hem pogut a descobrir el valor mediambiental d’este racó del nostre territori. Amb l’exposició permanent de la Casa Penya, que vam presentar el passat dissabte 25 d’abril, es tanca una etapa que ens ha permés, amb molt de treball i esforç, posar en el mapa este centre d’educació i voluntariat ambiental.

L’exposició permanent de la Casa Penya

 

© PEREDEPRADA-930971

Esta exposició té diferents objectius. En primer lloc, pretén ser una informació complementària per a les visites autoguiades per la Marjal d’Almardà-Almenara. Amb esta idea, en els diversos panells hem recopilat informació, tant escrita com gràfica, sobre el nostre patrimoni natural i cultural, que resulta imprescindible difondre i donar a conéixer per a evitar que caiga en l’oblit.

A més a més de complementar les visites a la Marjal d’Almardà, esta exposició és un important recurs didàctic per a estudiants de totes les edats. No es tracta d’una mera descripció naturalista de la marjal, sinó que és un recorregut per la nostra història que pretén despertar una mirada crítica entre els visitants. L’objectiu final és que tothom entenga que la natura és un element fonamental per a la nostra supervivència i, per tant, que cal trobar un equilibri entre els usos humans i la conservació del territori i la natura.

 

© PEREDEPRADA-930881

Per a poder arribar a tots els públics i poder transmetre este missatge, hem fet ús de moltes imatges dels nostres entorns, imatges que parlen per si soles.

D’esta manera, el visitant, tant adult com menut, pot extraure diferents lectures de l’exposició conforme va apropant-se als diferents panells.

25 d’abril de 2015, un dia festiu inoblidable

 

© PEREDEPRADA-930921

El dissabte 25 d’abril des d’AE-Agró van volem celebrar amb tothom la presentació d’esta exposició permanent. Va ser un dia molt complet, durant el qual van passar més de 200 persones per la Casa Penya. Feia temps que veïns i veïnes d’Almardà, ciclistes i curiosos ens preguntaven (i ens continuen preguntant) que quan es podia visitar el centre. Eixe dia, per fi poguérem obrir les seus portes, explicar la nostra tasca i convidar a tothom a formar part d’este projecte.

© PEREDEPRADA-930894

La jornada començà amb la presentació de la nostra presidenta, Eva Tudela, junt a Enric Amer i Sara Aunés i continuà amb un seguit d’activitats per a tots els públics. Pel matí, activitats infantils i visita guiada pels nous itineraris que hem creat a la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà. Per la vesprada, música en directe que ens va permetre passar unes hores encantadores.

 

© PEREDEPRADA-931020

El resultat va ser un dia de germanor on ens vam trobar vells coneguts i gent amb ganes de conéixer. Va ser, en definitiva, una jornada festiva i inoblidable. Gràcies a totes i tots, ja siga per participar o per ajudar-nos a organitzar-la. L’èxit d’este dia és de totes i tots i també és un exemple que treballant units, pam a pam i dia a dia, tot és possible.

 

© PEREDEPRADA-931060

 

La Casa Penya, i ara què?

La pregunta del milió al llarg de la jornada va ser “quan es pot vindre a visitar el centre?” I la resposta, per ara, no ens agrada. Fins al moment, l’Ajuntament de Sagunt, propietari de la Casa Penya, no ha planificat les condicions perquè siga un centre obert al públic.

 

© PEREDEPRADA-930871

El desig d’AE-Agró és que siga un centre per on passen tots els escolars de la comarca, que siga un punt de referència per als veïns de la zona, un recurs per als turistes naturalistes i un punt de reflexió i estudi de les zones humides. A més a més, considerem que si este desig es fa realitat, la Casa Penya també serà un element que dinamitzarà l’economia local.

 

© PEREDEPRADA-930890

Ara mateix, el futur del centre depén de totes i tots. Per això, des d’AE-Agró reclamem un compromís per part de l’Ajuntament de Sagunt per a obrir completament al públic la Casa Penya i no desaprofitar este meravellós recurs, que tant de temps i tant de treball ens ha costat d’aconseguir. Fins que arribe este imprescindible compromís per part del consistori, pots visitar la Casa Penya una vegada al mes amb la Colla Verda. També tens l’opció de concertar una visita guiada per a grups, enviant un correu electrònic a agromorvedre@gmail.com o telefonant al 962 690 854. Així que si no pots esperar més, anima’t i vine a descobrir la Casa Penya. Segur que no te’n penediràs!!!

 

© PEREDEPRADA-931153

Sara Aunés i Marqués, Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre.

Visita l´àlbum de fotos a la nova pàgina de facebook: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1634121160164585.1073741828.1633098106933557&type=1&l=e5302fd4aa

Share