Després de quinze anys de trajectòria, La Colla Verda convida a tota la ciutadania a una jornada de participació per preparar les activitats del pròxim any.

La Colla Verda és un projecte de voluntariat que du 15 anys desenvolupant-se a Sagunt. Es tracta d’ un projecte que no ha deixat de programar activitats per a la conservació de la natura en tot aquest temps. I al llarg d’ aquests anys ha anat evolucionant i adaptant-se a diferents situacions.

peredeprada-060445

A l’ inici érem quatre gats que voltàvem per les muntanyes del municipi, identificat sendes, veient el seu estat o fent plantacions. De seguida ens adonarem que calia ampliar el concepte de voluntariat ambiental que fins el moment estava tancat a la vigilància forestal.

12650937_929885520382612_400817439230161783_nPer sort a Sagunt tenim presència de molts hàbitats diferents i per desgràcia amb moltes necessitats diferents. Ha segut difícil poder actuar a tots els llocs. Sempre ens trobàvem amb l’ incovenient del temps, un matí no dona per a molt; o de no tindre les ferramentes suficients, aixades i les mans de voluntàris i voluntàries; l’ estacionalitat de les actuacions; la dificultat de fer un seguiment a aquestes, però tot i això, milers de persones han actuat als diferents paratges de Sagunt.

Hem recorregut la ruta dels senglars a Romeu posant caixes niu, hem netejat la Marjal dels Moros, hem plantat lliris a tot arreu, i llevat tot el carpobrotus que hem pogut, hem fet plataformes per que facen nius els fumarells, hem estat a Pedres Blaves i al Delta del Palància. Hem censos d’ aus i guies d’arbres, excursions, ens han donat premis i hem fet alguna que altra cervesa.

peredeprada-937085-p_72

Molt prompte ens adonarem que la finalitat de La Colla Verda, no sols eren eixes actuacions que tant ens il·lusionaven, i que de vegades eren difícils d’ aconseguir. Vérem que La Colla Verda ens anava a ajudar a donar a conèixer la riquesa natural de Sagunt. I a més ho podíem fer en dos sentits. D’ una manera més directa hem mostrat a totes aquelles voluntàries que s’ han apropat les marjal, el riu, les muntanyes i les platges. Però a més, els hem fet visibles per a tots aquells que no hi participaven, però ens veien a la premsa o recollint escombraries un dissabte al matí.

12670114_929897367048094_3902684832343992400_nLa Colla Verda ha anat evolucionant, sempre hem buscat la manera de donar-li vida i anar renovant-la. Durant un temps ens recolzàvem amb persones expertes que ens parlaven de rates penades, o que ens ajudaven a identificar petjades de mamífers per les muntanyes. Altres vegades hem intentat vincular al moviment associatiu de Sagunt als diferents ecosistemes i han segut moltes les associacions que hi han participat.

a-peredeprada-062794


La participació ha segut variable. La Colla Verda sempre ha segut i serà una convocatòria oberta a tota aquella persona que vulga passar un matí a l’ aire lliure col·laborant en la conservació de la natura. És molt difícil mantindre l’ assitència a unes convocatòries tan continues durant tant de temps. Però tot i això, a dies menys a dies més, hem comptat amb el recolçament de moltes persones que ha anat passant per aquestes activitats, totes imprescindibles.

peredeprada-934301

Aquesta setmana, tanquem la temporada 2016, i volem fer-ho preparant el 2017. Per això i per reconèixer a tothom la seua tasca volem que siga un dia festiu, però com sempre abans cal treballar. Convidem a tot el que ha participat i a tot el que vulga fer-ho a repensar La Colla Verda. Pensem que el coneixement del patrimoni ambiental de Sagunt és curt, i pensar-lo ens ajudarà a planificar les següents activitats. Per això hem preparat una xerrada sobre els diferents paratges i un debat que ens permeta explicar-vos la nostra proposta i recollir les vostres inquietuds. Per acabar tindrem un vermout musical en el que actuarà Són d’ ací ficant la rumba al cos, i podrem tastar la cervesa artesanal de Murbitter.

Us esperem a La Casa Penya!

 

peredeprada-8414

 

Més informació ací

Sara Aunés i Marqués

Educació ambiental

Acció Ecologista-Agró

Share