La contaminació atmosfèrica és la presència en l’aire de matèries o formes d’energia que impliquen risc, dany o molèstia greu per a les persones i la natura. El seu origen el trobem en l’activitat humana. Concretament, la contaminació atmosfèrica apareix en la segona meitat del segle XVIII amb l’inici de la Revolució Industrial.

Polígon industrial del Port de Sagunt/ P. de Prada.

Des d’aleshores, els processos de producció a les fàbriques, el desenvolupament del transport i l’ús dels combustibles fòssils han incrementat la concentració en l’atmosfera de gasos que són molt perjudicials per a la salut de les persones i del Planeta. Este és el cas, entre altres, del diòxid de carboni (CO2), el monòxid de nitrogen (NO) o el diòxid de sofre (SO2).

La contaminació atmosfèrica va ser la culpable del forat de la Capa d’Ozó, provocat per l’ús dels de clorofluorocarbonis (CFC). I ara ho és de l’efecte hivernacle i del Canvi Climàtic que ja patim. Però, a més a més d’estos dos greus problemes globals, la contaminació atmosfèrica també té impactes negatius sobre la població local que viu prop de nuclis industrials o en grans ciutats.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el simple acte de respirar aire contaminat mata en el món a set milions de persones anualment. De fet, a la Unió Europea la contaminació atmosfèrica ja suposa el major risc mediambiental per a la salut. Segons l’Agència Europea de Medi Ambient, cada any més de 400.000 europeus moren prematurament per la pol·lució de l’aire que respirem.

Però, com ens mata la contaminació atmosfèrica? Doncs, augmentant les malalties respiratòries, els accidents cardiovasculars i els càncers de pulmó, mama i digestiu. I quins són els sectors més vulnerables? Tots, però especialment els ancians i els xiquets. Aleshores m’he de preocupar? Hauries de fer-ho. A Espanya, segons l’Institut Nacional de Sanitat Carlos III, moren més de 10.000 persones a l’any per culpa de la contaminació atmosfèrica.

Al Camp de Morvedre no tenim xifres oficials de les morts que provoca la contaminació atmosfèrica. Però, sí que tenim un recent informe de l’Hospital de Sagunt que revela que la incidència i la mortaldat del càncer (especialment dels tumors que afecten el sistema respiratori) supera en la comarca la mitjana regional i estatal. I també tenim unes dades cada vegada més alarmants de contaminació atmosfèrica. Sobretot als barris del Port de Sagunt més pròxims a polígons industrials.

Tots podem posar el nostre granet d’arena per a lluitar contra la contaminació atmosfèrica. Per exemple, deixant el cotxe aparcat i desplaçant-nos a peu, en bici o amb transport públic. També ho podem fer reduint el nostre consum energètic a casa o en el treball. O comprant productes de proximitat.

Però, també podem fer un pas més i organitzar-nos per a exigir a les administracions competents que controlen les activitats, especialment industrials, que més contaminació atmosfèrica generen. I això és el que estem fent en Acció Ecologista-Agró. Perquè pel bé de la nostra salut i de la nostra natura, volem respirar aire net i de bona qualitat!!!

Miguel Crespo Roig.

Share