La Font de Quart està canviant el seu aspecte. Una font usada tradicionalment per al reg a la Vall de Segó s´està transformant en l´ullal que descrivia Cavanilles al segle XVIII, gràcies a una participació colectiva de la gent que se l´estima.

general

Vegetació a les aigües de la Font

Fa un parell d´anys, la Comissió d´Educació Ambiental d´Acció Ecologista-Agró encetarem un projecte anomenat La Font és Vida. Prenent la Font de Quart com a objecte intentàrem aunar diferents sectors socials per remarcar el seu valor cultural i ambiental a la Vall de Segó. Fou un projecte, molt bonic en el que participà la comunitat educativa de la Vall de Segó, l´ajuntament de Quart de les Valls i la Conselleria de Medi Ambient.

En primer lloc, crearem un fullet divulgatiu per difondre la riquesa patrimonial i natural de la Font. Després treballarem al centres educatius la Font, els barrancs, molins i sistars de manera que els alumnes aprofundiren el seu coneixement i feren propostes per al futur de la Font. I per últim reflexionarem amb l´ajuda d´experts i interessats sobre la importància d´aquest espai i la necessitat de conservar-lo.

Bova a la Font de Quart

Bova a la Font de Quart

El nostre objectiu era fer una crida a la importància de la Font de Quart. La Font de Quart és un brollador natural que des dels temps musulmans s´ha utilitzat per abastir i regar  les poblacions de la Vall de Segó. És un element fonamental del cicle de l´aigua i del sistema hídríc que permet que les seues aigues arriben a la marjal.

Però a més, la Font de Quart és un niu de biodiversitat. Encara que ens coste imaginar-ho, si mirem enrere, als temps de Cavanilles, la Font tenia un aspecte molt diferent a l´actual. Seria un xicotet estany amb vegetació aqüàtica, granotes i barbs. Espècies que han desaparegut degut a les neteges que es feien a la Font.

sabaters

Sabaters

Els darrers anys, a més, ens hem trobat amb altres inconvenients. A més de les temporades de sequera, la introducció de peixos exòtics que cada dia eren més grans va eliminar la vegetació que permet l’ oxigenació de les aigües, al temps que impedia l´existència d´altres animals aqüàtics.

© PEREDEPRADA-939854

Per això, amb la col·laboració de xiquetes i xiquets, pares i mares; hem anat proposant diferents activitats a la Font de Quart encaminades a recuperar la seua biodiversitat. El primer pas era introduir vegetació que oxigenara les aigües i que donara aliment i amagatall als barbs (peix autòcton) que soltarem en una de les jornades.  D´una manera molt divertida, hem introduit bova, potamogeton i asprella, plantes aqüàtiques que la gent més jove llançava com bombes. I allò més interessant és que eren plantes recollides de sèquies i de la marjal fins on arriba la seua aigua.

Potamogeton

Potamogeton

Ara han donat fruit aquestes accions i la Font de Quart torna a omplir-se de biodiversitat, tota aquesta vegetació s´ha reproduit i comença a tindre l´aspecete que feia segles tenia. Ens cal continuar treballant. Haurem d´explicar a tothom la importància d´aquestes plantes i la seua funció biològica, però a més haurem de mantindre-les de manera que no destorben l´ús tradicional de les seues aigües.

Esperem que tothom disfrute de la nova imatge de la Font i des d´ací donem les gràcies a totes aquelles persones que participen de la seua conservació.

 

Sara Aunés i Marqués.

Acció Ecologista-Agró. camp de Morvedre.

Share