La Junta d´Aigües de la font de Quart amplia les seues funcions, i crea un nou punt d´encontre sobre la Font de Quart. L´última setmana de març, coincidint amb l´arribada de la primavera s´ha establert per desenvolupar diferents activitats al voltant de la Font.

La Junta d’Aigües de la Font de Quart és l’òrgan rector que es responsabilitza de la distribució de les aigües de la Font de Quart. Formen part d’este òrgan gestor els cinc municipis de la Vall de Segó (Camp de Morvedre, València) i Almenara (La Plana Baixa, Castelló), que són els pobles receptors de l’aigua de la Font. Enguany la Junta d’Aigües ha ampliat les seues funcions, d’acord amb la nova realitat de la Font de Quart, per a la qual és imprescindible ressaltar la seua importància pel que respecta al patrimoni social, cultural i ambiental que atresora.

 

Inici de la jornada matinenca a la Font de Quart

Inici de la jornada matinenca a la Font de Quart

 

El repte d’este jornades era crear una visió interdisciplinar de la Font de Quart, així com apropar els seus valors socials, patrimonial i ambientals a la població de la Vall de Segó i Almenara. Per això, s’ha creat una pàgina web, on per exemple es recull la història de la Font, l’origen de les seues aigües o la seua distribució. Este material didàctic ha sigut complementat per diverses activitats d’educació ambiental, que ha realitzat la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró Camp de Morvedre amb els instituts d’educació secundària de la Vall de Segó i d’Almenara. Desenvolupàrem diferents tallers, per a fer pensar els alumnes en la Font de Quart i el seu futur. I en l’institut de la Vall de Segó treballàrem la guia d’arbres que els alumnes realitzaren en el seu dia per al projecte “La Font és Vida. Biodiversitat de la Font de Quart”. Concretament, identificarem els arbres de la Font i dissenyàrem els cartells amb un codi QR. Així, tot el món ja els pot conéixer.

 

Fent una foto al codi QR pots obtindre més informació dels arbres i arbust de la Font

 

El divendres 27 de març ens trobarem al Molí de Quartell  una de les parts més interessants d´este jornades.  Una jornada interdisciplinar que encetà Jose Luis Rubio (CSIC) en la què parlà dels perills de la desertificació i la seua relació amb el canvi climàtic. Una ponència molt didàctica que ens va fer entendre com diferents comportaments humans en poden fer arribar una situació de no retorn, sobretot quan combinem elements com la degradació del sòl il´’escassesa d’aigua. Davant d’esta situació, este científic animà a la ciutadania a instar a les administracions a prendre part en este problema global, però també local.

 

Bruno Ballesteros a les Jornades. Molí Nou Quartell.

Bruno Ballesteros a les Jornades. Molí Nou Quartell.

 

Al llarg de tot el matí anaren succeint-se ponències molt especialitzades en la Font de Quart i totes molt interessants. Bruno Ballesteros, Cap de la Unitat de València de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya, ens parlà de l’origen de les aigües de la Font, dels diferents aqüífers i dels seus espais de càrrega i descàrrega. Inmaculada Marqués, Doctora Enginyera Agrònoma, professora de la Universitat Politècnica de València i que actualment desenvolupa la tasca d’assistència tècnica a la Junta d’Aigües de la Font de Quart, ens explicà el sistema de distribució de l’aigua i ens apuntà algunes mesures per a fer més sostenible esta distribució i adaptar-la als nous temps. Seguidament, Marc Ferri, Doctor en Història Contemporània per la Universitat de València i professor d’educació secundària a l’IES Juan de Garay de València, feu referència al valor cultural de la Font, estudiant l’origen d’un sistema de reg tan complicat, que es remunta a les cultures del Iemen. Finalment, el nostre company Enric Amer va meravellar tots els assistents amb la seua presentació dels valors naturals de la Font i el seu vincle amb la Marjal d’Almenara.

 

© PEREDEPRADA-939539

Inma Marqués, Marc Ferri i Toni Gaspar presentant la segona part de les jornades.

 

El dissabte, 28 de març, les jornades acabaren amb una jornada matinenca a la Font de Quart. Des de cadascun dels cinc pobles de la Vall de Segó i d’Almenara es programà una excursió seguint les séquies fins a arribar al punt d’unió, la Font de Quart. Allí els esperava un esmorzar i un grup de companys d’AE-Agró amb activitats per als més menuts, com per exemple identificar els arbres de la Font amb els materials dissenyats per l’IES de la Vall de Segó. Altres elaboraren bombes de plantes aquàtiques, amb les quals van fer una nova reintroducció d’asprella en una llacuna tacada encara de marró per les pluges de la setmana passada.

 

© PEREDEPRADA-939712

Arribada a la Font des dels diferents pobles de la Vall de Segó

 

Des d’AE-Agró considerem que estes primeres jornades “Aigua, Patrimoni i Paisatge de la Font de Quart” han resultat una iniciativa molt interessant, que ha permés unir ajuntaments, gent del món acadèmic, del sector educatiu, del moviment ecologista i a la població en general amb un mateix objectiu: mantindre amb vida la Font de Quart, l’avinença de la Vall de Segó. Per això, des d’AE-Agró volem felicitar la Junta d’Aigües per esta iniciativa i agrair a tots els participants la seu presència i la seua implicació en estes jornades, que esperem que tornen a repetir-se any rere any.

 

Tots preparats per llançar els saquets de potamogeton i asprella a la Font. Fins l´any que ve!

Tots preparats per llançar els saquets de potamogeton i asprella a la Font. Fins l´any que ve!

 

Si no poguereu vindre, ací vos deixem un video de la jornada matinenca a la Font:

Jornada matinenca a la Font de Quart. 28 de març de 2015.

 

Esperem que vos agrade:

 

Sara Aunés i Marqués.

Acció Ecologista-Agró

Share