Amb el confinament de la passada primavera per la COVID-19, els mitjans de comunicació ens van bombardejar amb notícies sobre com estava millorant la salut del Planeta per estar totes i tots tancats a casa. Així que igual penses que el nostre impacte en la Terra es va reduir dràsticament durant el confinament.

Doncs, no. Lamentem dir-te que estaves en un error. Es va reduir, però no tant com era d’esperar. Especialment pel que respecta a les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, culpables del Canvi Climàtic. El motiu? Que la nostra petjada ecològica digital es va disparar per l’increment de l’ús de telèfons mòbils, ordinadors, tauletes tàctils i altres dispositius amb connexió a Internet.

Però, què és això de la petjada ecològica digital? Doncs, el total de gasos d’efecte d’hivernacle emesos per l’ús de la Xarxa d’una persona. I d’on provenen estes emissions? Doncs, del consum energètic dels nostres dispositius electrònics i, especialment, dels servidors de dades.

Quan ens connectem a Internet amb el nostre telèfon o ordinador, en realitat ens estem connectant a servidors de dades. El núvol no té res d’immaterial, sinó que suposa l’existència de cables, antenes, encaminadors i granges de dades repletes de computadores. I tota esta infraestructura electrònica és una gran consumidora d’energia.

De fet, l’enviament d’un correu electrònic suposa emetre a l’atmosfera entre 1 i 4 grams de CO2. I, si porta un document adjunt, pot arribar fins als 50 grams. Si tenim en compte tots els correus que s’envien globalment, la suma de les seues emissions seria semblant a la de llançar 890 milions d’automòbils més a la carretera.

Google també genera gasos amb efecte d’hivernacle. Cada cerca produïx entre 2 i 7 grams de CO2. Segons la iniciativa CO2GLE, només Google emet uns 500 quilos d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per segon. I, segons Statista, Spotify, Twitter i Facebook es troben entre els majors emissors d’estos gasos culpables del Canvi Climàtic.

La nostra petjada ecològica digital també està molt lligada als nous models de consum televisiu, ja que la reproducció en temps real (l’streaming) genera una quantitat ingent d’emissions. Per exemple, Netflix va publicar en 2019 que el seu consum global d’energia arriba als 451.000 megavats/hora anualment, l’equivalent a l’energia necessària per a proveir a 37.000 llars.

Amb totes estes xifres no és d’estranyar que l’estimació de la quantitat d’emissions produïdes per l’ús d’Internet en l’àmbit mundial ja siga major que totes les emissions produïdes pels viatges amb avió. De fet, si la Xarxa fóra un país, seria el sisé més contaminant del món. I tu, habitant digital de la pàtria Internet, que et pensaves que la teua vida on line no tenia impacte en el Planeta…

A més a més, no podem oblidar que l’extracció de matèries primeres per a fabricar telèfons mòbils, ordinadors i tauletes tàctils, així com la producció d’estos dispositius i la seua gestió com a residus quan queden obsolets o es trenquen, també tenen un gran impacte mediambiental. I no només per les emissions que generen.

Arribats a este punt, tu, persona conscienciada i preocupada pel medi ambient i pel Canvi Climàtic, igual t’estàs plantejant emigrar de la pàtria Internet. Però, siguem realistes, actualment resulta pràcticament impossible viure en la nostra societat sense fer ús de la Xarxa.

Per això, volem compartir-te una sèrie de consells per a reduir la teua petjada ecològica digital. El primer de tots és fàcil: limita l’enviament de correus i també, per exemple, el de missatges per WhatsApp. Pensa-t’ho dues vegades abans de rebotar un mem per molt divertit que et puga paréixer. Menys mems, menys CO2.

Quan hages d’enviar un correu o missatge amb adjunts, reduïx la seua grandària. Especialment, si són fotos o vídeos. Recorda que ho pots fer reduint el seu pes editant-los o canviant el seu format abans d’enviar-los. I també amb plataformes per a compartir arxius, com Wetransfer o Google Drive.

Un altre truc útil per a reduir la teua petjada ecològica digital és esborrar els correus que ja no siguen necessaris. Corre i mira la teua bústia. De segur que tens molts missatges que poden anar a la paperera sense que s’ature el món… Igual que també pots cancel·lar ja les subscripcions a les newsletter que en el seu dia seguies, però que ara no lliges mai.

Una altra recomanació: malgrat confinaments i tocs de queda, reduïx l’ús de xarxes socials. Recorda que Facebook, Instagram o Twitter estan dissenyats per a ser addictius i que no t’enlaires de la pantalla. Però, tu pots! Igual que també pots buscar formes d’oci que no impliquen connectar-te a la Xarxa per a veure sèries en Netflix o xafardejar en xarxes socials.

I, per a acabar, un últim consell: apaga l’ordinador i desconnecta les dades del mòbil. No cal estar tot el dia de cara a la pantalla. La teua salut i la del Planeta t’ho agrairan. Internet és com tot: ben utilitzada, la Xarxa és una gran ferramenta. Però, mal utilitzada, si abusem d’ella, esdevé un problema per a la Terra.

Miguel Crespo Roig.

Share