A la tardor les trobaràs si passeges pel bosc.

Una drupa és tot aquell fruit carnós amb un pinyol en el seu interior. Les drupes més famoses són la cirera, l’albercoc, la bresquilla o la pruna. Però, hi ha moltes més, especialment a les nostres muntanyes. Les drupes del bosc no són tan conegudes pels humans. Però, són molt apreciades per la fauna que s’alimenta d’elles.

Este és el cas del fruit del llentiscle, la murta, el margalló, el marfull, el ginestó valencià, l’aladern, el ginebre, l’aranyoner, el fals aladern… La drupa més abundant en el nostre entorn forestal és la del llentiscle. Són unes xicotetes baies de color roig i negre. La drupa de la murta i la de l’aladern són prou paregudes en tamany a la del llentiscle, però de color blau obscur. I la del ginestó valencià també, però taronja. Són com minimandarines.

Totes estes drupes representen un autèntic festí per als habitants del bosc. Molts ocells, xicotets rosegadors i també mamífers de major tamany obtenen d’estos fruits silvestres gran part del seu aliment. Fins al punt que arriben a donar el seu nom a algunes drupes. Per exemple el fruit del margalló, conegut popularment com pa de rabosa, perquè els excrements d’este cànid acostumen a tindre pinyols d’esta drupa.

Però, si hi ha un animal que es beneficia dels fruits silvestres, eixe és el gaig. Este ocell de la família dels corbs rep el sobrenom del “jardiner del bosc” per la seua capacitat obsessiva per devorar i emmagatzemar drupes i també bellotes. Moltes vegades, acaba oblidant el lloc on els ha guardat. I, com resultat del seu descuit, les llavors dels fruits del bosc acaben germinant.

No podem obviar que la fauna silvestre juga un paper clau en la dispersió de les llavors forestal. Este procés s’anomena zoocoria i cada vegada s’utilitza més en projectes de reforestació. Com? Amb l’estratègia de crear “bars per a ocells”. Consistix a plantar arbres i arbustos que donen fruits, amb l’objectiu que després la fauna silvestre s’alimente de les drupes i disperse les seues llavors per la muntanya. O, com fa el gaig, les plante sense voler per la seua mala memòria.

La tardor és la millor estació de l’any per a vore les drupes del bosc mediterrani. Així que vos recomanem a totes i tots eixir a passejar per les nostres muntanyes amb una guia de plantes. Amb sort, a més a més de les drupes multicolor del nostre bosc, també podreu vore als animalets que s’alimenten d’elles. Així que no vos oblideu dels prismàtics!!!

Drupes de la murta.

Share