La costa ha estat el centre de xarxes de comunicació i navegació, font de recursos i l’ assentament de la major part de la població al Mediterrani. Però a més, és un ecosistema molt complex i dinàmic marcat per unes condicions ambientals en lluita: vent, aigua, sal i altes temperatures.

 

Així, les platges han estan formades per partícules minerals modelades pel vent i l’ aigua i provinents de rius i barrancs. Les ones les dipositen a la vora i formen camps dunars que la vegetació fixa amb les seues arrels i d’ aquesta manera manté l’ ecosistema. Es tracta d’ uns ecosistemes molt sensibles a qualsevol intervenció humana i totalment lligats a una força irrefutable com és la de la mar.

 

Actualment, les platges,  són un element fonamental per al turisme i per l’ esbarjo de la gent, sobretot al període estival, el que genera grans interessos econòmics què de vegades ens han fet oblidar la seua importància com a ecosistema. A banda de la importància de la seua biodiversitat sobretot per la seua especificitat que implica un major risc per la desaparició, les platges ens protegeixen de gotes fredes i temporals i limiten la salinització de les aigües continentals.

 

alheli-mariEls perills que hui en dia afecten a les nostres platges són diversos, alguns de fàcil solució i altres de plantejaments molt complexes. El que tots i totes podem apreciar a la nostra costa és un procés erosiu en creixement que s’ esten al llarg de tot el litoral i que afecta en major mesura a les zones condicionades per la construcció de infraestructures portuàries. La reducció de l’ aport de sediments, degut als embassaments, i l’ alteració de la dinàmica marina fan que en alguns punts de la nostra costa la situació siga preocupant. Des d’ Acció Ecologista-Agró entenem aquest problema com una qüestió global, tal i com ho són els ecosistemes marins, i no, com un problema municipal lligat a interessos turístics i urbanístics. Per això a l’ hora de plantejar possibles remeis apuntem cap a mesures conservacionistes. El manteniment i la recuperació de les dunes és fonamental, també es podrien proposar mobilitzacions de sediments que colmaten embassaments, i sempre, reduir les intervencions que solucionen un tram de costa (temporalment) per empitjorar el que es troba més avall.

 

 

creando-pantalla-vegetal-Deixant de banda aquestes actuacions complicades, una bona gestió de les nostres platges implica la conservació de les praderes de posidònia oceànica que eviten l’ erosió i la conservació del sistema dunar. Respecte a les praderes de posidònia, és fonamental utilitzar les marjals com a filtre biològic i evitar la contaminació de l’ aigua marina, així com el control de d’ embarcacions i pesca d’ arrastrament. Per a la conservació del muntanyars,  sols cal prendre mesures molt senzilles que passen per tindre una bona delimitació de les dunes que les protegisca d’ agressions, evitar el pas de maquinària pesada per aquest espai, i programes d’ educació i sensibilització per a què tothom conega la importància d’ aquest ecosistema.

 

tesoros-de-la-playa-para-identificarPer sort al camp de Morvedre comptem amb unes platges precioses i amb molta diversitat, tenim platges de cúdols i platges de sorra, el que ens permet observar xicotetes diferències de vegetació i de forma en unes platges i altres. Mitjançant els diferents projectes d’ educació ambiental que desenvolupem a Sagunt hem treballat les platges amb alumnes dels IES, amb els voluntaris/àries de La Colla Verda i amb la col·laboració del CIEF.

 

Les nostres actuacions han estat encaminades a ficar protecció a les dunes mitjançant la col·locació de pals, hem eliminat espècies invasores que colonitzen els muntanyars, hem creat dunes noves, recollit llavors i fet plantacions. Totes aquestes actuacions van donant el seu fruit, i a més de millorar l’ ecosistema el donem a conèixer a la població. Tot i això, per tindre resultats més efectius ens caldria una major col·laboració de les diferents administracions.

 

 

La tardor és un molt bon moment per apropar-nos a les platges, quan ja quasi tot el món les oblida, així, us convidem a continuar la nostra tasca restauradora amb la pròxima activitat de La Colla Verda. Serà el dissabte 22 d’ octubre a Almardà, consulteu la convocatòria. Us esperem!

 

panoramica platja Almardà

Sara Aunés i Marqués.

Acció Ecologista-Agró.

Share