Pam a pam continuem educant en el civisme ecològic

Fa unes setmanes va arrancar l’Escola de la Natura, una nova iniciativa d’educació ambiental, organitzada per Acció Ecologista-Agró en col·laboració amb l’Ajuntament de Sagunt. L’objectiu és que xiquetes i xiquets, de 9 i 12 anys, descobreixen la natura més propera que hi ha als nuclis poblacionals del port de Sagunt i de Sagunt ciutat. Amb este innovador projecte, Acció Ecologista-Agró fem un pas endavant en la transformació progressiva de tot un municipi que avança positivament en la conscienciació ambiental.

Per a això, organitzem cada dimecres i dijous activitats i itineraris diferents, on visitem el riu, la platja i altres espais verds, que ens fan reflexionar sobre la necessitat de connectar amb la natura i sobre la seua indispensable presència a les zones urbanes. 

Els dimecres ens hem reunit a Sagunt, de 17.00 a 18.30 hores, al Pavelló Poliesportiu René Marigil. Des d’ací hem fet les següents excursions i activitats: visites el riu Palància per conéixer els macroinvertebrats que habiten este ecosistema fluvial; fotografies de les coses que més i que menys ens han agradat dels espais naturals descoberts; menjadors ecològics per a l’avifauna urbana.

Mentrestant, els dijous al Port de Sagunt, on el pont de trobada és el Casal Jove, hem realitzat també l’activitat dels menjadors per a les aus de la zona i la dels macroinvertebrats a la desembocadura del riu Palància. A més d’això, hem visitat la platja per descobrir els ous de ratjades, els “arribazones” o boles de Posidonia oceanica i, per fer volar els catxirulos, aprofitant les festes de Pasqua, tal com marca la tradició valenciana.

En ambdós casos, hem realitzat el Moment naturalista, que és una part molt important de les activitats. Es tracta d’un espai de reflexió i divulgació on les més menudes parlen sobre les coses que, pel seu compte, han anat descobrint en la natura i que els han sorprés des de l’última trobada. Així mateix este espai els permet millorar les habilitats comunicatives i socials.

Més endavant, la intenció és descobrir les plantes i flors que tenim al voltant i quines són les seues curiositats; aprendre sobre avions, oronetes i falcies; i, finalment, investigar les característiques del riu (pH, cabal, temperatura, amplària, etc.) i de les seues pedres.

L’activitat, que té un aforament de màxim 10 persones, es prolongarà tot el mes de maig i de juny. Al setembre donarem l’oportunitat de fer una nova matriculació. Si t’has quedat amb ganes d’apuntar a la teua filla o fill, has de saber que a Sagunt encara queden places lliures per a l’Escola de la Natura i que pots fer la seua inscripció completant este formulari

Finalment, totes estes actuacions poden semblar insignificants, però de cara al futur de segur contribuiran a la sostenibilitat del municipi. Esperem que els xiquets i les xiquetes s’ho passen bé i gaudisquen de la natura al mateix temps que creem una ciutadania més responsable, que estima el seu territori i el vol conservar.

Share