Crònica metereològica de l’ estació d’ Almardà. Per Rafael Armengot.

La circulació va ajudant.

Corinto 3-2016 TxTnPreci

 

L’atmosfera ha tornat a certa normalitat circulatòria, i ha desaparegut la forta tendència anticiclònica de l’hivern passat. L’aire tropical s’ha replegat a latituds més meridionals després de la seua anormal expansió. Potser això confirma la vinculació d’aquell període amb el màxim del Niño, que ja ha quedat darrere. Això ens dóna esperances d’allunyar-nos de valors de pluja esteparis, i fins i tot desèrtics, com teníem. Abril ha començat amb bones maneres. Però…

Dibujo 2

 

Per baix dels 300 mm en 12 mesos.

Març acaba amb una certa recuperació de la normalitat en la pluja.

 

El mes acumula 11,7 mm, més que en la suma dels tres mesos anteriors. Però ha estat el Març més sec de la nostra sèrie; en els cinc primers anys, no vàrem baixar de 30 mm. I en el compte dels 12 darrers mesos ja no s’inclou l’extraordinari temporal de Març de 2015, i hem caigut a 268 mm.

El litoral nord de la província de València ha estat novament el sector més sec de la Comunitat, com mostra la crònica de José Angel Núñez per a AEMET. La resta del territori ha estat normal en pluges, i a zones de la Ribera com Carcaixent fins i tot ha passat de 100 mm. Qui els pillara!.

Per contra, Almenara ha estat el cigronet sec de Castelló. No sempre es té sort.

 

PreciCV 3-2016Temperatura normalitzant-se.- Poc ha faltat per a que Març fóra més fred que Gener i Febrer. Finalment, amb 13,7º, ha quedat 0,2 i 0,1 graus per damunt. Ha estat, amb tot, el segon Març més càlid en la sèrie de 8 anys. En això ha contrastat amb el conjunt de la Comunitat, en què Març ha estat 0,6ºC per baix de la mitjana.

 

La mar també ha moderat els valors tan anòmalament alts de temperatura. Va marcar el mínim anual el dia 11, amb 14,2ª, i tot el mes s’ha mantingut entre 14 i 15º. És normal que el mínim es retarde fins a Març; però ens dóna esperances de què l’estiu no vinga massa dur… amb permís de les dorsals africanes.

 

TmarVal 3-2016

 

Nova estació a Almenara-Casablanca.

Javier Roig i Carlos Muedra han instal.lat una nova estació a la platja d’Almenara, només a 2,8 km de Corinto, i ja l’han posat en Meteoclimatic. Està només a 150 metres de la mar. Enhorabona, ja en som tres!.

Share