Crònica meteorològica a Sagunt-Corinto

Enmig de la crisi del coronavirus i amb les Falles i la Magdalena suspeses, ens venen pluges. Març i la primavera quedaran ben regats per a quan reprenem la vida normal. Més que mai… Salut!!!

Així acabava la crònica de l’hivern, llançada el dia 13 de març. Des d’aleshores, els esdeveniments s’han precipitat. Tota la humanitat viu marcada pel coronavirus. I Espanya resisteix en la major crisi des de la Guerra Civil. Patiments, morts, desastre econòmic, gran crisi internacional… ningú pensava que viuríem açò. Però, també esperit de resistència i de solidaritat.

Estem confinats, però la Natura no es confina. Molt al contrari, aprofita l’absència d’éssers humans per a expandir-se d’una forma que no podia somniar l’ecologista més somniador. I això afegit a les pluges tan generoses que hem tingut, propicien una primavera esplendorosa que esperem arribar a veure obertament, però respectant-la.

UN MES AMB METEOROLOGIA MOLT POTENT

Ha estat un mes que ha semblat un any. Però, també en la meteorologia. En podem diferenciar tres períodes:

  • Va començar amb temperatures molt càlides i uns vendavals de ponent inusuals, amb multitud de destrosses. Fins al dia 6, cinc dies van superar els llindars d’alerta groga o taronja.
  • Van continuar dies de treva fins al 15: temperatures més baixes, poc de vent… Dies que el coronavirus va aprofitar per a anar fent camí en mascletades, actes fallers i magdaleners previs, actes polítics, partits de futbol… Per sort, el dia 10 es van tancar totes les festes.
  • I va seguir una segona quinzena de mes, amb la població confinada, durant la qual va dominar l’ambient fred i les pluges abundants. El balanç climàtic final és aparentment equilibrat. Però, és fruit de la compensació d’extrems.

TEMPERATURA: UN MES NORMAL PELS PÈLS

Fins a molt avançat el mes, era amb diferència el març més càlid de la sèrie. Al final, la persistència d’aire fred de gregal va portar la mitjana a situar-se en el quart lloc de la sèrie. Les dades més destacades van ser la màxima de 26’3ºC el dia 4, quan encara vivíem feliços i despreocupats. I la màxima d’11’1ºC del dia 25, tan baixa per a l’època.

El contrast entre les dues quinzenes ha estat espectacular. José Ángel Núñez, al seu informe per a l’AEMET, mostra com a la Comunitat Valenciana la primera quinzena ha estat la segona més càlida de la sèrie; mentre que la segona ha estat la més freda des de 1975.

El descens s’ha notat sobretot en les màximes, afavorit pels vents marítims i la nuvolositat. A l’aeroport de València ha estat la segona quinzena de març amb menys hores de sol de la sèrie. Posats a estar tancats, millor núvol…

Per cert, veiem com els quatre primers anys de la sèrie són, en bloc, els més freds amb diferència…

PLUJA: RÈCORD MENSUAL SEGONS I COM

Hi ha dos horaris per a comptar la pluja: el dia oficial (que acaba a les 12 de la nit hora de Greenwich, que ara són les 2 Ante Meridiem del rellotge) i el dia pluviomètric, que ara acaba a les 9 del matí i és el que usa AEMET. Si et plou molt la matinada del dia 1, les quantitats seran bastant diferents en el mes oficial i en el pluviomètric. I és el que ha passat aquesta vegada: en les primeres hores del dia 1 van ploure a Sagunt-Corinto 32,2 mm en una forta tempesta. Per al mes oficial compten en abril i per al mes pluviomètric compten en març.

Pluja cada 10 minuts a Sagunt-Corinto, entre el migdia del dia 30 i el migdia del dia 1.

Va sumar fins a 13 mm en 10 minuts, i 29 mm en una hora, superant el llindar d’alerta groga. És la intensitat més forta en primavera en tota la sèrie.

Tota la quinzena hem tingut l’atmosfera molt alterada, en contrast radical amb els dos mesos previs. La imatge de satèl·lit del 2 d’abril mostra un rosari de cinc borrasques en les nostres latituds, des d’Amèrica a Turquia, cosa ben poc freqüent com ressalta José Miguel Viñas. Res a veure amb el bloqueig anticiclònic de febrer.

Com a resultat, a Sagunt-Corinto ha estat el març més plujós de la sèrie per als comptes d’AEMET, amb 129,5 mm. Però, no per a la sèrie que mostre ací. Els 97,5 l/m2 d’enguany els van superar els 120’1 mm del tremend març de 2015.

Sagunt-Corinto es troba a cavall entre les terres de Castelló i les de València. Està a només 2 quilòmetres del límit provincial, i moltes voltes participa més de les característiques de la meua terra d’origen que de les de València. Però, aquesta vegada la frontera ha estat més al nord: de La Plana Baixa en amunt, les pluges han arribat a superar els 300 mm, provocant inundacions en les zones inundables (sol passar) d’Almassora-Borriana… Complicació afegida a l’alerta sanitària.

El mapa mensual de l’AEMET recull les pluges tan importants de la matinada del dia 1.

La pluja de Sagunt-Corinto en 12 mesos arriba als 578 mm, 200 mm per damunt de la mitjana de la sèrie.

VENDAVALS I CALMES

El dia 2, Sagunt-Corinto va registrar ratxes de fins a 121 km/h. No són les més fortes en la vida de l’estació: a gener per exemple, durant el pas de Glòria, va arribar als 143 km/h. Però, la velocitat mitjana en 10 minuts sí que ha batut el rècord: 76 km/h. Com a resultat, i per primera volta en els 11 anys de l’estació, va arrancar de soca-rel el pluviòmetre automàtic.

Després de la primera setmana implacable (cinc de sis dies per damunt del nivell d’alerta) va continuar la treva dels dies previs al confinament. Amb el llevant del final de mes, vam tindre novament ratxes de 82 km/h. Al resum de recorregut del vent i ratxes màximes de cada dia es veu l’evolució. Destaca el dia 2 com un dels més ventosos de tota la sèrie des de 2008.

Els nivells d’alerta superats per les ratxes màximes han estat:

EN RESUM

Març de 2020 serà un mes que figurarà en els llibres d’Història pel que estem vivint. Però, també en les referències meteorològiques: un mes inquiet amb vendavals i calmes, pluges, calor i fred inusuals…

Els dos elements sumats, clima i absència humana, han deixat una Natura pletòrica als inicis de la primavera. El Palància baixava amb alegria per Sagunt el passat dia 1 d’abril. I els flamencs disfrutaven de la marjal, lluent d’aigua nova i de l’absència dels humans. No cal que la vegem aquests dies per a saber que allí està.

El meu agraïment a Iban Roure, company d’Acció Ecologista-Agró i veí, que fa possible que l’estació Sagunt-Corinto no perda ni un minut de dades durant el confinament. A Manolo Vila, també company d’Acció Ecologista-Agró, per la reparació del pluviòmetre ferit pel vendaval. I a AVAMET i a José Ángel Núñez d’AEMET, per tota la informació facilitada.

SALUT!!!

Rafael Armengot.

Share