Crònica meteorològica a Sagunt-Corinto

L’any 2020 és estrany en quasi tot. En la nostra meteorologia també, però la irregularitat és la divisa de la meteorologia mediterrània. I 2020 s’està mantenint fidel a eixe principi. Està essent un any que, sense cap valor destacat, està portant-nos a mitjanes destacades.

TEMPERATURA

La temperatura no ha tingut registres màxims elevats (la màxima anual és de 33’3ºC, el dia 1 de maig). Tampoc les mínimes d’estiu han estat especialment altes (només una nit tòrrida, mínima de més de 25ºC, el 3 d’agost). Però, fins que octubre ho ha suavitzat, anava pel camí de ser l’any més càlid de la sèrie. Febrer i maig de 2020 han estat, de molt, els més càlids en la història de l’estació, i han ajudat a portar amunt la mitjana de l’any.

PRECIPITACIONS

La precipitació va arribar a valors quasi màxims de la sèrie. El gràfic dels darrers dotze mesos és molt il·lustratiu: dins de la nostra tremenda irregularitat, amb mesos que fallen estrepitosament, observem com vam tindre uns primers mesos molt prometedors: Veníem del segon desembre més plovedor de la nostra sèrie, i van vindre el segon gener, el segon març i l’abril màxim dels 12 anys de dades.

Gràfic de la pluja els últims 12 mesos a Sagunt-Corinto.

Arrancà de cavall, que ens va portar a quasi batre el rècord de pluja en 12 mesos: vam arribar a 611 l/m2 , molt a prop dels 627 que es van assolir el 2010. El segon hivern més plujós dels 12 anys de la sèrie, i la primavera més plujosa. A gener, la tempesta Gloria va donar la nota.

I parada de burro. Des de juny estem tots els mesos per sota de la mitjana, i la pluja en 12 mesos ens ha baixat a 415 l/m2, ja poc per damunt de la nostra mitjana de 372 (que esperem que puge!). Amb tot, les pluges d’hivern i primavera van ser tan abundants que els cabals de rius i embassaments, i el nivell de les marjals, han resistit bastant bé aquests mesos de sequera.

Just ara, de cara al 4 i 5 de novembre, es veu vindre un temporal important de vent de llevant i pluja. Probablement totalitzarem uns valors importants que poden arribar als 100 litres entre els dos dies, això ja ho sabreu quan llegiu açò.

Dins de l’enorme irregularitat del nostre clima, no podem dir que estiga plovent menys. Sembla que les pluges de tardor, des de principi del segle XX, han tendit a retardar-se: Fins a 1950 eren especialment freqüents a setembre. De 1949 a 1986, va dominar octubre. I des de 1987, és novembre el mes amb els temporals de pluja més freqüents.

Això no implica que no puguem tindre temporals tremends en qualsevol mes de tardor (setembre de 2009 i 2019, octubre de 2000 i 2018…). Però, setembre fa honor a la seua fama (tira los puentes o seca las fuentes) i octubre s’està comportant de manera semblant. Novembre, dins de la seua irregularitat (el 2019 només van caure 3 mm, o litres per metre quadrat), és el més constant: si no fallen les previsions, serà el quart novembre que passe de 100 mm, dels 12 anys de la sèrie. Només setembre se li acosta de lluny, havent superat els 100 mm en dos casos.

VENT

Portem una sèrie de temporals extrems. La DANA de setembre de 2019 va portar un temporal de llevant que va tombar un arc del Pantalà del Port de Sagunt. Glòria en va tombar un altre… Resistirà el Pantalà el temporal que s’aveïna els propers dies? En teoria sí, però…

Tram del Pantalà destruït per la tempesta Glòria.
Un altre tram va ser tombat per la DANA de setembre de 2019.

Els darrers anys ha augmentat notablement la força dels temporals de llevant. Els vents de llevant han tingut ratxes superiors a 70 km/h: De 2009 a 2014, 3 dies. De 2015 a 2020, 17 dies. Els vents forts de ponent, mentrestant, no han variat de freqüència.

ARRIBA UNA NOVA DANA

Quan llegiu estes línies, potser ja ens haurà agranat el temporal ocasionat per una nova DANA. Probablement totalitzarà quantitats importants de pluja i portarà vent de llevant fort i temporal a la mar.

Al mapa previst per a la mitjanit del dimecres 4 al dijous 5, es veu en verd la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) que produirà vents forts de llevant en superfície i pluges al nostre territori.

El pronòstic de pluges del Centre Europeu de Predicció marca la probabilitat de passar dels 100 litres per metre quadrat al Camp de Morvedre d’ací al dissabte 7, i fins i tot de totalitzar més de 150 mm. Que caiguen bé. La solució, els propers dies.

Rafael Armengot.

Share