Els parotets, també coneguts com a libèl·lules, són uns dels insectes més populars. Pertanyen a l’ordre dels odonats, que es caracteritzen per tindre unes ales (concretament quatre) prou grosses, membranoses i transparents. Altra particularitat són els seus ulls, extraordinàriament grans i els més perfectes d’entre els insectes. El seu cap, on trobem l’aparell bucal mastegador, destaca per la seua amplitud. I el seu abdomen, per ser molt allargat i estret.

Còpula de parotets Anax parthenope.

 

Tradicionalment, els odonats s’han classificat en dos grans grups: Anisoptera i Zygoptera. O siga, parotets i cavallets del dimoni. Quina és la diferència entre ells? Doncs, que els primers tenen les ales desiguals i els segons molt similars. I, sobretot, que els parotets en repòs mantenen les ales obertes i els cavallets del dimoni les pleguen sobre el seu cos.

Cavallet Coenagrion mercuriale.

Els odonats, ja siguen parotets o cavallets, són d’hàbits diürns i viuen a aigües continentals. Els trobarem sempre prop de marjals, rius, barrancs, basses de reg… I, si ens fixem bé i amb un poc de sort, podrem vore les seues nimfes en l’aigua. Perquè els odonats, abans de delectar-nos amb el seu intrèpid i ràpid vol, naixen i viuen en el medi aquàtic, on muden de cos en diferents ocasions abans de realitzar la seua metamorfosi final en terra.

Pel que respecta a la seua alimentació, destacar que tant els parotets com els cavallets són uns grans depredadors. Els adults cacen insectes al vol. Per exemple, mosquits. I les seues nimfes són un dels terrors de les basses: mengen tots tipus d’invertebrats i inclús xicotets vertebrats, com és el cas de peixos menuts i cabuts de granota i de gripau.

Parotet Orthetrum cancellatum.

Però, sens dubte, una de les característiques més curioses dels odonats és la seua romàntica còpula, durant la qual el mascle i la femella s’unixen formant un cor. El ritual l’inicia el mascle amb una parada nupcial, amb un vol ondulant, pujant i baixant, per a atraure l’atenció de la femella. Quan ho aconseguix, la parella realitza el vol nupcial i dibuixa un cor, no sempre perfecte, amb els seus cossos. L’acte finalitza amb la posta d’ous de la femella en l’aigua, que realitza amb el mascle encara unit a ella.

 

Esperem que t’haja resultat interessant este article sobre els parotets i els cavallets del dimoni. Pròximament, escriure’m un nou article sobre les espècies que podem vore al Camp de Morvedre i les comarques veïnes. Fins aleshores, t’animem a eixir al camp a la recerca d’odonats. A vore si ets capaç de diferenciar els parotets dels cavallets. És fàcil. Recorda que només has de fixar-te en les seues ales.

Miguel Crespo Roig

Còpula de cavallets Ischnura elegans.

 

Share