De segur que més d’una nit has vist un gran nombre d’insectes volant al voltant d’un fanal en el carrer o d’una pereta de la llum a casa. Però, saps per què ho fan? No t’has preguntat mai per què alguns insectes senten una atracció tan forta per la llum?

Doncs, és perquè les llums artificials, especialment les més brillants, confonen els sistemes d’orientació dels insectes voladors nocturns. És a dir, els desorienten. Concretament, a les espècies conegudes com a lucífugues. Este és el cas, per exemple, de lepidòpters com les palometes o arnes i també el de coleòpters com les cuques de llum.

Al ser criatures nocturnes, esta classe d’insectes van evolucionar per a viatjar seguint la lluentor de la Lluna i, en menor mesura, de les estreles, emprant un mètode denominat orientació transversal. Este mètode és similar a quan nosaltres ens guiem per l’estrela polar, que està en un lloc determinat, de manera que sempre sabem on estem.

Per a entendre millor el comportament de les espècies lucífugues cal explicar què és la fototàxia. Hi ha insectes com les panderoles, els tèrmits o els cucs que tenen fototàxia negativa. O siga, que l’exposició a la llum els repel·lix. En canvi, les espècies lucífugues tenen fototàxia positiva: com acabem de comentar, se senten atretes de manera natural per la llum. I la llum artificial brillant actua com un superestimulant per a elles.

Però, malauradament, la llum artificial massa sovint les descol·loca, confon i desorienta. El motiu? Doncs, perquè la intensitat de la llum natural, la de la Lluna, prové d’una distància llunyana. Així que dóna per igual en tots els ulls d’estos insectes, coordinant els seus moviments. Però, quan la llum és artificial, els dóna més en un ull que en un altre.

Açò provoca que estos insectes voladors menegen amb més freqüència un ala que l’altra, fenomen que explica el seu moviment circular entorn de fanals i peretes de la llum. De fet, este comportament és aprofitat per rates penades, dragonets i altres animals per a caçar-los amb relativa facilitat.

Com en la tràgica història de Romeu i Julieta, la de les espècies lucífugues i la llum artificial és una relació d’atracció mortal. I no només per facilitar la seua predació. També perquè molts d’estos insectes es queden cecs. O moren calcinats, a l’apropar-se massa a la llum com Ícar.

Fins i tot, alguns moren esgotats en un festeig estèril, al confondre els mascles l’espectre de la llum artificial amb les feromones de les femelles. Este cas, que per exemple afecta prou les cuques de llum, es coneix com a “identitat equivocada”.

Encara ens queda molt per investigar per a entendre completament el comportament de les espècies lucífugues. Però, resulta evident que la llum artificial ha provocat una bretxa en la seua programació evolutiva. De fet, el 27 de gener de 1880, dia en què Thomas Alva Edison va patentar la pereta de la llum, és una data funesta en la història d’estos insectes.

Des d’aleshores, l’ésser humà ha il·luminat el Planeta fins al punt de crear un nou problema ambiental sobre el qual la societat està molt poc conscienciada. Parlem de la contaminació lumínica. Esta afecta especialment a les espècies lucífugues d’insectes, però també té el seu impacte negatiu en la resta d’animals nocturns. I, inclús, en el cicle de creixement de les plantes.

Accions tan relativament comunes com il·luminar un camí agrícola o de marjal o una nova zona urbanitzada o industrial (malgrat estar a mig construir com el Parc Sagunt) tenen un impacte notable en el medi ambient. Fanal a fanal, pereta a pereta, estem eliminant la foscor de la nit que tantes espècies necessiten per a sobreviure. I, moltes vegades, sense una necessitat real de tanta llum.

Afortunadament, almenys per als insectes lucífugs, ja existixen llums LED (Light-Emitting Diode) que no els atrauen. Concretament, les que emeten llum blanca i càlida per damunt dels 550 nanòmetres. El motiu? Doncs, que esta classe de peretes queda fora del rang d’atracció dels insectes perquè ni genera llum infraroja, ni ultraviolada ni calor.

Així que ja saps: Mentre la societat i la classe política es consciencien sobre la problemàtica de la contaminació lumínica, canvia les teues antigues peretes de la llum per noves LED. Els insectes lucífugs t’ho agrairan. I, per descomptat, apaga la llum i aprén a gaudir de la foscor de la nit.

Miguel Crespo Roig.

Share