El curs escolar 2020-2021 ha arrancat, com no podria ser d’altra forma, marcat per la pandèmia del coronavirus. La salut de l’alumnat i del professorat és, evidentment, la principal prioritat. Però, la COVID-19 també ens ha recordat la necessitat que tenim totes i tots de replantejar-nos hàbits i costums cap a una forma de vida més sostenible.

De fet, este curs pot ser una bona oportunitat per a experimentar i crear nous escenaris verds d’aprenentatge. El repte paga la pena: generar una cultura de la sostenibilitat entre l’alumnat i el professorat i facilitar la seua reconnexió amb la Natura.

En esta línia s’està treballant des de la Red Estatal de Equipamientos de Educación Ambiental (REDEEA), que ha llançat el programa RE-CONECTÁNDONOS. Amb este projecte pilot ens recorden que l’educació a l’aire lliure, a més a més de ser segura, produïx bons resultats acadèmics i contribuïx al desenvolupament integral de l’alumnat.

Des d’Acció Ecologista-Agró apostem curs rere curs per l’educació ambiental. I enguany intentarem facilitar el més possible esta tasca que també és un repte per a nosaltres. De fet, una visita a la marjal, el riu o la muntanya, al ser a l’aire lliure, són de les activitats més segures que es poden realitzar en l’actual context de la pandèmia del coronavirus.

Tot i això podem obrir nous escenaris: activitats on line, accions dintre de l’entorn escolar o en els espais naturals propers o la possibilitat de visitar La Casa Penya en família o en altres horaris. Si obrim els ulls, la riquesa de la natura la podem trobar en qualsevol cantó.

Per altra banda podem aprofitar el trasbals que ha significat esta situació per a augmentar la sostenibilitat en els centres. La pandèmia ens ha obligat a canviar d’hàbits i això pot ser positiu, per exemple en el cas de la mobilitat. De fet, ja existixen diferents campanyes en marxa per a fomentar la mobilitat sostenible en entorns escolars saludables i segurs. Perquè no pot ser que les xiquetes i els xiquets no puguen anar al col·legi en bici o caminant (i per tant sense contaminar) per tindre por a ser atropellats.

Un altre hàbit que ens podem plantejar canviar és la nostra alimentació. En eixe sentit resulta molt interessant la campanya de la plataforma “Escoles que alimenten” per a impulsar menjadors sostenibles i més respectuosos amb el territori i les persones que l’habiten. Perquè el menjador pot esdevindre en una aula on educar en consum responsable i de proximitat i conscienciar sobre el malbaratament alimentari, la importància de l’agricultura ecològica o la sobirania alimentària.

Unes altres opcions són millorar l’eficiència energètica del col·legi o l’institut amb l’ajuda de l’alumnat, adaptar amb elles i ells el centre al nou escenari que ens depara el Canvi Climàtic o construir entre totes i tots uns patis més amables i verd.

En definitiva, malgrat les dificultats, este curs pot ser una bona oportunitat per a experimentar i crear nous escenaris verds d’aprenentatge en l’escola. I també una bona “excusa” per a millorar determinats aspectes mediambientals dels centres i del seu entorn més pròxim. I, alhora, educar en verd.

Des de la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró al Camp de Morvedre ens agradaria contribuir al desenvolupament d’un curs complicat i oferir la nostra col·laboració a escoles i instituts, adaptant-nos a les noves necessitats. Perquè tots necessitem sentir la Natura. I perquè, malgrat la COVID-19, no perdem la il·lusió de compartir amb totes i tots vosaltres un curs escolar verd, segur i sostenible.

Sara Aunés i Miguel Crespo.

Share