Crònica meteorològica a Sagunt-Corinto

Agraïsc a José Ángel Núñez, cap de Climatologia a la Delegació de l’AEMET a València, els gràfics no referits a Corinto que apareixen a l’article.

El 31 de maig va acabar la primavera climàtica. A Sagunt-Corinto ha sigut vulgareta, amb poca pluja i poques coses destacables. Però ha tingut alguns trets interessants.

Ha estat la més plujosa dels darrers quatre anys. No és gran cosa, si tenim en compte que els primers anys de la sèrie la primavera semblava de pluja segura. Per a traure conclusions sobre tendències de la pluja necessitem una sèrie bastant més llarga, però la primavera és l’estació que més ha marcat una caiguda de registres a Sagunt-Corinto. Enguany s’ha suavitzat la caiguda.

Veiem que al conjunt de la Comunitat Valenciana ha estat la primavera més plujosa dels darrers sis anys. També apreciem que, en cas de parlar de tendència, seria lleugerament en augment.

El temporal de Setmana Santa, tan productiu en quasi tot el País Valencià, ací a penes ens va deixar temporal de vent i oratge desagradable, però en pluja vam estar entre els més desfavorits; per sort, a les serres interiors pròximes (Espada i Calderona) va ploure de valent. I més encara al sud de la Comunitat, amb punts de 500 mm front als nostres 64.

La nostra comarca ha estat entre les menys plovedores de la Comunitat; i Corinto, entre els mínims dels mínims. És el que hi ha!

Quant a temperatura, xino-xano ha estat una estació més aviat fresca, la quarta més fresca de la sèrie, i la de menor temperatura des del 2013. Hem estat ben lluny de mesos de maig tòrrids com el de 2015, en què vam arribar als 41°C.

Curiosament, la temperatura màxima a tota la Comunitat aquesta primavera s’ha donat a l’estació de l’AEMET a Sagunt, amb 34,7°C el dia 10 de maig. Però a Sagunt-Corinto, com tantes voltes, l’entrada de vent de llevant a migdia va tallar la pujada de temperatura, que es va quedar en 31,1°C. Com es veu al gràfic, va baixar quasi 10°C de colp, per a recuperar-se després però sense superar els 31°C.

Evolució de les temperatures

L’any 2014, les temperatures a Sagunt-Corinto (i a tot el País Valencià) van pegar una brusca pujada. Des de llavors, les mitjanes anuals a Corinto han estat sempre per damunt dels 18°C, quan abans no havien arribat a eixe valor cap any.

Però enguany, silenciosament, podria ser que la mitjana anual pegara una reculada significativa. De moment, en el període gener-maig, estem a l’any més fresc des del 2012. I juny, passat ja l’equador del mes, és de moment el més fresc de la sèrie. El dia 12 hem batut el rècord de mínima més baixa per a juny, amb 12,3°C. I la temperatura de la mar està un grau per davall de la normal.

A finals d’aquest mes de juny potser la mitjana mensual es recupere un poc, encara que a la costa és difícil que deixe de ser un mes fresc en conjunt.

Enfront de la visió que l’ascens tèrmic és ineludible, hi ha una altra postura que defén que l’activitat solar està entrant en un període de mínims molt acusat, i que això s’ha de plasmar en temperatures a la baixa. També és cert que ací tenim una visió molt local, i mentre disfrutem d’un juny molt moderat, a l’est i centre d’Europa pateixen una ona de calor molt acusada; i a l’Índia s’estan batent rècords. A l’interior peninsular ara pujarà. Però a la nostra comarca aquest juny accentua la tendència de temperatures suaus d’enguany.

“Lo que va davant va davant”. I al nostre territori, aquest trencament de la tendència a temperatures més i més altes, que semblava imparable, és sens dubte una bona notícia.

Rafael Armengot.

Share