Crònica meteorològica des de Sagunt-Corinto

La primavera meteorològica inclou de l’1 de març al 31 de maig. Enguany ha tingut a Sagunt-Corinto alguns trets destacables: per segon any consecutiu ha estat més plujosa que la mitjana. Però, mentre que la de 2020 va ser la més càlida de la sèrie que comença en 2009, enguany ha estat la segona més fresca. Són notícies bastant bones.

Un altre fet destacable és l’absència de situacions extremes: ni les temperatures, ni les pluges ni els vents han superat cap nivell d’alerta. Crida l’atenció aquest últim fet: no s’han superat cap dia de primavera els 70 km/h de ratxa, cosa que només havia passat el 2011. En un any tan recent com 2018 es va superar el llindar de 70 km/h en 13 dies de primavera.

Per tant, ha estat una primavera fresca, humida i tranquil·la. No està malament en aquests temps convulsos.

LA SEGONA PRIMAVERA MÉS FRESCA

Aquest abril s’ha produït un fet que no es donava des del 2014: un mes, abril, ha estat el més fresc de la seua sèrie. En els observatoris pròxims que tenen sèries més llargues, com és València-Vivers, ha estat l’abril més fresc dels darrers 30 anys, com probablement hauríem comprovat al Camp de Morvedre, si també tinguérem una sèrie llarga.

Per altra part, hem passat de tindre la primavera més càlida l’any passat, a la segona més fresca enguany. Una anomalia en la circulació atmosfèrica en abril, que en Europa central-occidental va mantindre altes pressions, moltes hores de sol i temperatures altes, ha portat a la nostra península i a les nostres costes la major nuvolositat del continent i vents marítims.

Al mapa, proporcionat per José Ángel Núñez d’AEMET, s’aprecia com el nostre litoral ha tingut la major anomalia negativa d’hores de Sol d’Europa en abril, mentre que a l’Europa central-occidental han destacat justament pel contrari. Enguany hem intercanviat els papers.

Si a això sumem que març va ser el tercer més fresc de la seua sèrie, tenim la segona primavera més fresca de la sèrie, només per darrere de la del 2010, any molt gelat.

Les temperatures van pujar un important escaló a partir de 2014. Com s’aprecia a la gràfica, l’ascens més destacat s’ha produït en els mesos de gener, febrer i març, estenent-se també al conjunt de la primavera. Per contra, en tardor l’ascens ha estat mínim. Doncs bé, aquesta primavera s’ha trencat aquesta tendència: la primavera ha marcat una frenada a l’ascens. Serà una excepció i les primaveres pròximes tornaran a la càrrega? Ho veurem.

Al llarg dels 93 dies d’aquesta primavera, també hem tingut alguns dies, pocs, d’altes temperatures lligades a dies de ponent. Però, els 33,4ºC del passat 16 de maig queden en molt poc si els comparem amb els 41’2ºC de fa sis anys, el 14 de maig de 2015 (dia en què Carcaixent, amb 44’4ºC, va batre el rècord europeu per a un mes de maig). Aquell dia excepcional apunta una perspectiva preocupant, però per sort, de moment, és això: excepcional.

PLUGES SUAUS FREQÜENTS

L’increment d’observatoris de pluja en la comarca està deixant clar que Sagunt-Corinto és la zona menys plujosa del Camp de Morvedre. És la més llunyana a l’arc muntanyós que circumda la comarca, i això li furta impuls a l’ascens d’aire que propicia les pluges. Així per exemple, enfront dels 123’3 l/m2 de Corinto, aquesta primavera a Benavites-IVIA, estació ubicada a 3 km, han estat 155’2 (un 26% més); i a Almenara, a 6 km, 225 (un 86% més). També plou menys a Corinto que a Sagunt i el Port. Les diferències aquesta primavera han estat particularment marcades, però són constants. No és greu. A la Natura i a la societat ens interessa que cap a l’interior ploga més.

Tot això s’ha donat en 27 dies de pluja apreciable. Però cap dia ha arribat als 20 l/m2. Lluny de la torrencialitat que és marca del nostre clima. Suavitat… Hem encadenat els dos abrils més plujosos de la sèrie, però pluja caiguda ben a poc a poc.

Les pluges abundants a L’Alt Palància i a Espadà acaben alimentant el nostre Riu Palància, les marjals, els aqüífers… Benvinguda eixa aigua, i gràcies!

En resum: la primavera de 2021, per sort, no ha llegit els diaris. I, malgrat l’atmosfera de convulsions socials i ambientals, al Camp de Morvedre la primavera ha estat suau, fresca i plujosa. I la Natura, agraïda, ho ha premiat. Que dure!

Rafael Armengot.

Share