A finals de gener es celebra el Dia de l’arbre. L’objectiu d’aquesta celebració, hauria de ser ressaltar la importància d’aquests èssers vius, però de vegades es converteix en una febra per plantar i plantar, que caldria revisar.

Com tots els anys, el darrer diumenge de gener se celebra oficialment al País Valencià el Dia de l’Arbre. Esta és una de les cites mediambientals que més gent mobilitza anualment. De fet, milers de ciutadanes participaran durant l’últim cap de setmana del mes en les diferents plantacions convocades per associacions, ajuntaments i altres entitats.

Col·locació caixes niu

A nosaltres ens agradaria recordar a totes aquestes entitats, que abans de decidir-se a convocar plantacions massives, caldria plantejar-se la seua viabilitat. A més, es poden proposar alternatives. Pensem en accions com el manteniment de plantacions anteriors, l’organització de xerrades per valoritzar els arbres, el reconeixement d’exemplars locals d’especial importànica… O fins i tot, la difusió dels seus hàbitats i la seua riquesa, com és el cas del Espai natural entre Calderona i Espadà.

En el cas en què us decidiu a plantar, ens agradaria deixar alguna recomanació. En primer lloc, escolliu bé la zona de plantació. No cal anar sempre a la muntanya. Podem triar un lloc emblemàtic del poble i plantar un únic exemplar que sabem que cuidarem i tindrem com a referent. També podem apropar-nos al riu o a la marjal, espais on es fàcil que funcionen bé les plantacions pels aports hídrics. El més imporntant serà sempre buscar un lloc on sapiguem que els anem a poder fer un seguiment i manteniment si és necessari. Sobretot hauríem d’assegurar el reg els primers anys durant la primavera i l’estiu.

Pel que fa a les espècies, no cal ni dir, sempre autòctones. No cal plantar pins. Inclús podem deixar de plantar arbres i introduir arbust smedieterràni. Alguns d’ells, com el margalló, estan amençats. I a més tenen una funció molt important a l’ecosistema. Hi ha molts. Podem plantar, per exemple: arbocers (Arbutus unedo), llentiscles (Pistacia lentiscus), murtes (Myrtus communis), bolquerets (Crataegus monogyna), margallons (Chamaerops humilis), arçots (Rhamnus lycioides), ginestons valencians (Osyris lanceolata), marfulls (Viburnum tinus), aladerns (Rhamnus alaternus)…

Arbusts mediterranis.

Per últim, recordeu fer els forats al terra el suficientement fons, i tapar-los a consciència. A més de deixar una certa distància entre les diferents espècies. I si després de regar li fem un encoixinat amb restes vegetals i/o pedres, ens asseguraem que li dure l’humitat.

Hem de tindre en compte que plantar correctament i realitzar regs posteriors no ens assegura al 100% que el nostre arbre o arbust aconseguisca sobreviure. De fet, molts dels arbres i arbustos que es plantaran durant el Dia de l’Arbre no sobreviuran. Per això, la millor manera de celebrar este dia és conservant i protegint els boscos durant tot l’any, siga a Austràlia, l’Amazònia o a les muntanyes litorals del Palància-Belcaire.

Sara Aunés i Marqués

Share